Банер
Банер
Порески дугови: Куцају решења у недоглед
Вести
понедељак, 09 април 2012 13:19

Извор: Вечерње новости

Пореска управа о шансама да се намире потраживања од највећих пореских дужника: Поступак може да се одужи због дуге процедуре, а камата расте свакодневно

Исти грађани и предузећа могли би да се годинама провлаче на списковима највећих пореских дужника, а њихове обавезе према држави само ће расти због камате. Када Пореска управа хоће да принудно наплати своја потраживања, поготово ако не помаже блокада празног банкарског рачуна, процедура дуго траје.

Тако су се на нову листу 100 најдужнијих предузећа прелила готово сва од прошлог пута.

За последња три месеца, обавезе 100 највећих дужника међу предузећима и предузетницима нарасле су за чак 17,45 милијарди динара. Како објашњавају у Пореској управи, ако ни опомена нередовним платишама међу грађанима, предузећима или предузетницима не уроди плодом, своја потраживања могу да наплате блокадом рачуна, продајом покретне и непокретне имовине, новчаним и неновчаним потраживањима, као и од зараде или пензије обвезника. Тако су лане донели 120.806 решења о принудној наплати, док су у јануару и фебруару откуцали 18.163 решења.

- Свака наша филијала процењује како ће најбрже наплатити - кажу у Пореској управи. - Најчешће је то блокада рачуна јер је најбржа, најефикаснија и нема трошкова. Али, када нема пара на рачуну, покреће се поступак принудне наплате који траје. Јер, треба прикупити доказе коју имовину обвезник има укњижену. За евентуалну ванкњижну имовину следи провера основа стицања, јер подаци морају бити тачни, да се има доказ да је он стварни власник.

НАСЛЕДНИЦИ

Ако порески дужник умре током поступка принудне наплате, поступак се прекида. Тада се чека да суд утврди наследнике имовине, како би се од њих наплатила заостала дуговања.

Процедура налаже да се онда доноси решење о принудној наплати из утврђене имовине, а онда обвезник има право жалбе на решење. У већини се чека да другостепени одговор одлучи о жалби па тек онда наставља поступак.

- Не можемо продати нечију имовину, а да се онда поништи решење о принудној наплати - објашњавају порезници. - Ако је имовина продата, не можемо је касније вратити обвезнику. Сам поступак продаје траје до шест месеци, иметак се оглашава на лицитацији док се не нађу купци.

Док траје цео поступак принудне наплате, камата расте свакодневно. Али, процедура може да се прекине ако се покрене стечај, започне реструктурирање, дужник поднесе захтев за репрограм или - умре. 
Јоомла templateс бy а4јоомла