Baner
Baner
Svaki peti preduzetnik u blokadi
Vesti
ponedeljak, 09 april 2012 13:27

Izvor: Večernje novosti

Uveliko ”vezane ruke” gotovo 105.000 preduzeća i više od 200.000 preduzetnika. Nelikvidnost je velika, a dugovanja dostigla iznos od 172 milijarde dinara

IZNOS duga koji onemogućava nesmetan rad gotovo 60.000 preduzeća i preduzetnika sada premašuje 172 milijarde dinara. Kada se na ovo dodaju redovne i zatezne kamate, trenutna zaduženost je još veća. S obzirom na to da je u Srbiji aktivno 104.406 preduzeća i više od 200.000 preduzetnika, proizilazi da je trenutno svaki peti privrednik u blokadi zbog prispelih dugova.

Da je problem likvidnosti privrede izuzetno veliki, pokazuje i podatak da je u protekle tri godine, koliko postoji odredba o automatskom stečaju, ravno 31.830 preduzeća steklo uslov za ovaj stečajni postupak. To su sve firme čiji su računi bili u neprekidnoj blokadi tri, pa dve, i sada jednu godinu. Više od trećine ovih firmi više ne postoji, dok ostali čekaju svoj red pred nadležnim privrednim sudovima.

Zakon je veoma strog prema onima u blokadi. Od ove godine, za preduzeća kojima su računi blokirani neprekidno u trajanju godinu dana, obavezan je stečaj. Ili redovan, ako ga pokrene poverilac, gde je ipak moguća i reorganizacija, ili automatski, ako nema zainteresovanih poverilaca. Tada se preduzeća obavezno gasi i briše iz registra.

Poslednji javno poznati podaci kazuju da je u srpskim firmama svaki dinar pozajmljenog kapitala pokriven sa svega 55 para sopstvenog kapitala. Novi podaci biće poznati krajem maja, kada se obrade finansijski izveštaji privrede za proteklu godinu. 
Joomla templates by a4joomla