Baner
Baner
Konuzin: Ne može i EU i Rusija
Vesti
sreda, 18 april 2012 16:21

Izvor: Tanjug / B92

Čajetina -- Na putu pridruživanja, Evropska unija će od Srbije tražiti da raskine Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, što će imati ekonomske posledice po Srbiju.

To je izjavio ambasador Ruske Federacije Aleksandar Konuzin.

Na sastanku sa privrednicima u Čajetini, Konuzin je naglasio da srpska vlada u ovom trenutku nema pravu percepciju ovog problema, jer su joj prioritet pretpristupni fondovi EU i mogućnost privlačenja stranih investitora.

“Ruska Federacija je zainteresovana za očuvanje trgovinske razmene sa Srbijom, ali niko ništa neće raditi na svoju štetu. Tako ni EU neće uvoziti šljivu iz Srbije, već iz Francuske koja je znatno konkurentnija sa cenom”, rekao je Konuzin.

Ambasador Ruske Federacije je istakao da se bilateralna saradnja između Ruske Federacije i Srbije, pored energetike i infrastrukture, može proširiti i na mala i srednja preduzeća, posebno iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

On je poručio preduzetnicima da moraju biti agresivniji i aktivniji u traženju partnera na zahtevnom ruskom tržištu, na kome vlada velika konkurencija.

Kao potencijale čajetinske opštine Konuzin je naveo plasman poljoprivrednih i suvomesnatih proizvoda, kao i zdravstveni turizam, koji će u junu biti predstavljeni u Rusiji.

Ambasador Konuzin obišao je i firmu “Zlatiborac” koja je uspela da se probije na rusko tržište i isporuči prve količine suvomesnatih proizvoda. 
Joomla templates by a4joomla