Baner
Baner
U Srbiji lakše otvoriti nego zatvoriti firmu
Vesti
ponedeljak, 23 april 2012 11:53

Izvor: Večernje novosti

Firma se može osnovati za svega 100 dinara, a gasi se kroz stečaj, likvidaciju ili promenom statusa. Preduzetnik za svoje obaveze odgovara celom svojom imovinom.

ZA svega sto dinara danas može da se osnuje preduzeće. Toliko iznosi minimalni osnivački kapital za društvo sa ograničenom odgovornošću. Doduše, uz to je potrebno platiti još 6.740 dinara za dodatne troškove na ime taksi pri registraciji u Agenciji za privredne registre. Poslovanje potom, u roku od nekoliko dana, može da počne. Međutim, u većem problemu su oni koji pokušavaju preduzeće da zatvore.

- Lakše je zatvoriti preduzeće, nego preduzetničku radnju - objašnjavaju poslodavci. - Preduzetnik za svoje obaveze odgovara celom svojom imovinom. Dok kod društva sa ograničenom odgovornošću, gde vlasnici odgovaraju za obaveze samo iznosom unetog kapitala, nije veliki problem ugasiti firmu, pogotovo u slučaju kada preduzeće nema imovinu.

Kod onih koji poseduju imovinu veće vrednosti, poveriocima je u interesu da naplate svoje, pa se ovakve firme, uglavnom, gase kroz stečaj.

KAKO JE U SVETU

- U razvijenim zemljama postoji centralni registar poreskih obveznika - objašnjavaju sagovornici “Novosti”.

- To su javni poreski računi gde svako u bilo kom trenutku može da vidi koliko određena osoba duguje.

To u Srbiji, nažalost, ne postoji, jer bi se videlo koliko pojedinaca istovremeno sedi u deset i više upravnih odbora i bavi se raznim poslovima.

Po zakonu, inače, firma može da se ugasi na tri načina: kroz stečaj, likvidaciju ili usled statusne promene. Postupak likvidacije pokreće samo preduzeće i to kada ima dovoljno sredstava da namiri sve svoje obaveze. Odluka o likvidaciji mora da se registruje u APR, uz podnošenje četiri dokumenta. Podom poverioci u roku od 30 dana od objave oglasa o likvidaciji mogu da prijave svoja potraživanja. Tek kad protekne minimum 120 dana od objave likvidacije, preduzeće može da se obriše iz registra, ali tek nakon okončanja celog postupka, za šta je, opet, potrebno da podnese sedam dokumenata. U praksi postupci likvidacije traju veoma dugo, pošto zakonodavac nije ograničio rok trajanja postupka.

Stečajni postupak pak može da pokrene bilo koji poverilac. I njegovo pokretanje mora da se registruje u APR, uz podnošenje četiri dokumenta. Tek kada se stečaj okonča, a ti postupci u Srbiji u proseku traju duže od godinu dana, moguće je brisanje firme iz registra, uz propisanu dokumentaciju.

ZA OSNIVANjE DOO:

2.140 DINARA taksa za dobijanje registarskog/matičnog broja od Republičkog zavoda za statistiku preko APR

4.500 DINARA naknada za registraciju osnivanja privrednog društva

1.000 DINARA naknada za registraciju i objavljivanje osnivačkog akta 
Joomla templates by a4joomla