Baner
Baner
Odabir lekara najkasnije do 3. juna
Vesti
petak, 18 maj 2012 11:44

Izvor: Tanjug  / Akter

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, do sada je 6,7 miliona građana izabralo bar jednog lekara, a ukoliko i ostalih 200.000 osiguranika to ne učini do 3. juna izgubiće pravo na overu zdravstvene knjižice

"Ukoliko građani nemaju overenu zdravstvenu knjižicu ne uskraćuje im se pravo na zdravstvenu zaštitu, već pravo na pružanje zdravstvenih usluga na teret sredstava obaveznog osiguranja", rekla je pomoćnik ministra zdravlja Zorica Pavlović.

Ona je rekla da će osigurnik koji ne izabere lekara u zakonom predviđenom roku, imati pravo na hitnu medicinsku pomoć do momenta prve posete domu zdravlja, kada će morati da izabere svog lekara.

To podrazumeva da zdravstvene usluge preko hitnog medicinskog zbrinjavanja građani mogu da dobiju, ali ne o trošku zdravstvenog osiguranja.

Ona je navela da u izabranog lekara ne spada samo specijalista opšte medicine, već i doktor stomatologije, specijalista dečije i preventivne stomatologije, ginekolog, pedijatar, specijalista medicine rada pa ukoliko pacijent izabere bilo kog lekara tih specijalnosti stiče pravo na overu zdravstvene knjižice.

"Izbor lekara postaje uslov za overu zdavstvene knjižice, ali će i oni građani koji nisu izabrali svog lekara i posle 3. juna ove godine, moći to da učine, kako bi im se pružile usluge na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja", rekla je Pavlović.

Prema njenim rečima, odlaganje roka za izbor lekara ne bi bilo izvodljivo bez izmene zakonskih propisa.

Ona je navela da je ipak velika većina građana izabrala svog lekara i time, kako je ukazala, pokazala odgovornost za brigu o sopstvenom zdravlju.

Pavlović je kazala da je bitno da građani imaju izabranog lekara jer on brine o svim segmentima zdravlja pacijenata, upoznat je sa prethodnim zdravstvenim stanjem i faktorima rizika po zdravlje pacijenta, sa njegovim načinom života, dobrim i lošim navikama...

Takođe, on ima mogućnost da poziva pacijente i zakazuje redovne godišnje i preventivne preglede, navela je Pavlović.Ministarstvo zdravlja odbacilo primedbe Agencije

Izvor: Tanjug

BEOGRAD – Ministarstvo zdravlja odbacilo je danas primedbe Agencije za borbu protiv korupcije koja smatra da obavezivanje građana da do 3. juna moraju izabrati lekara predstavlja uskraćivanje Ustavom zagarantovanih prava na zdravstvenu zaštitu i otvara mogućnost za korupciju.

Ministarstvo zdravlja je ocenilo da Agencija time "neopravdano doprinosi stvaranju nepoverenja građana u zdravstveni sistem"."Smatramo da je neprimereno da Agencija reaguje po pitanju ustavnosti određenih odredbi Zakona o zdravstvenom osiguranju prvo putem sredstava javnog informisanja, bez prethodnog obraćanja Ministarstvu zdravlja", navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da je bilo očekivano da Agencija takve primedbe iznese u procesu izmene i dopune zakona, a ne sada kada se primenjuju, "što doprinosi stvaranju nepoverenja građana u pravni sistem".

Ministarstvo ocenjuje da izbor lekara, koji postaje jedan od uslova za overu zdavstvene knjižice, ne predstavlja uskraćivanje Ustavom zagarantovanih prava na zdravstvenu zaštitu građana, budući da Ustav upućuje da se sistem zdravstvene zaštite i zdravstvenog osigurnja bliže uređuje zakonom."Ono što Agencija napada predstavlja upravo uvođenje procedura koje sprečavaju zloupotrebu, neracionalnost, proizvoljnost u ostvarivanju prava, a time sprečavaju i potencijalno koruptivno delovanje u zdravstvenom sistemu", navedeno je u saopštenju.

Ukazujući da je prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje čak 6,7 miliona građana izabralo svog lekara, Ministarstvo je ocenilo da Agencija za borbu protiv korupcije "neopravdano doprinosi stvaranju nepoverenja građana u zdravstveni sistem, koji su pokazali visok stepen svesti i odgovornosti i izabrali svog lekara"."Za one građane koji nisu izabrali svog lekara možemo da zaključimo da ili ne žive u zemlji ili ne koriste zdravstvenu zaštitu u javnom nego u privatnom sektoru", navodi se i dodaje da ukoliko osigurano lice ne izabere lekara u zakonom predviđenom roku ima pravo na hitnu medicinsku pomoć do momenta prve posete domu zdravlja, kada će izabrati svog lekara.

Ministarstvo zdravlja naglašava da se na taj način ne uskraćuje pravo na zdravstvenu zaštitu, "već samo pravo na pružanje zdravstvenih usluga na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja".Kako je navedeno u saopštenju, Ministarstvo zdravlja je otvoreno za saradnju sa svim institucijama u sistemu zdravstvene zaštite kako bi se poboljšalo i unapredilo pružanje zdravstvene zaštite za sve naše građane, ali uz neophodno poštovanje procedura, pravila i zakona.

Agencija za borbu protiv korupcije ranije danas je ukazala da odredba Zakona o zdravstvenom osiguranju, koja propisuje da građani do 3. juna treba da izaberu lekara uz pretnju gubitka prava na zdravstveno osiguranje povređuje Ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu, ali i otvara mogućnost za korupciju.Agencija u saopštenju, koje je objavljeno na njenom sajtu, objašnjava da se time ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu, jer se pružanje primarne zdravstvene zaštite uslovljava izborom lekara kao zakonskim uslovom za naknadnu overu zdravstvene knjižice. 
Joomla templates by a4joomla