Baner
Baner
Plaćanje struje SMS porukom u Elektrodistribuciji Beograd
Vesti
sreda, 23 maj 2012 13:51

Izvor: Beta / B92

Beograd -- Elektrodistribucija Beograd (EDB) i Telekom Srbije omogućili su od danas Beograđanima da račune za struju plate SMS porukom.

Komercijalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić kazao je da je za tu uslugu potrebno da se korisnici registruju za mobilno plaćanje u banci u kojoj imaju račun i platnu karticu i dobiju zaštitni broj (mpin).

Struju preko mobilnog telefona mogu da plaćaju samo građani koji imaju dina kartice, ali će uskoro to moći da rade i vlasnici drugih platnih kartica, kazao je Lučić.

Za plaćanje računa sa struju potrebno je prvo poslati SMS sa ED brojem odnosno identifikacionim brojem korisnika kod EDB-a i iznosom koji korisnik želi da plati na broj 8008. Na primer ako se plaća račun EDB sa ED brojem 123456789 u iznosu od 3.000 dinara korisnik šalje poruku EDB 123456789 3000 dina. Nakon toga korisnik dobija poruku za potvrdu transakcije, na koju mora da odgovori slanjem zaštitnog (mpin) broja u roku od tri minuta, da bi se plaćanje obavilo. Više informacija o korišćenju usluge može se dobiti preko sajta www.mts.telekom.rs

On je dodao da čitava transakcija plaćanja računa preko mobilnog telefona koja obuhvata slanje dve poruke košta 5,9 dinara i da ne zavisi od iznosa koji se plaća.

Lučić je kazao da Telekom Srbije trenutno ima oko 500.000 korisnika registrovanih za usluge plaćanja preko mobilnog telefona od kojih je polovina u Beogradu.

Plan je da se u narednih godinu dana omogući i plaćanje usluga Infostana i "bus plus" karti za gradski prevoz, najavio je Lučić i dodao da se pored računa za struju SMS porukom mogu platiti i Telekomovi računi i računi komunalnih preduzeća u Nišu.

Lučić je kazao da se širenjem usluga elektronskog plaćanja smanjuje "sivi" tok novca i štedi vreme korisnika, koji ne moraju da čekaju u redovima.

Generalni direktor Elektrodistribucije Beograd Stevan Milićević kazao je da je sistem plaćanja struje preko SMS poruke potpuno bezbedan i izrazio očekivanje da će se i drugi mobilni operateri u Srbiji pridružiti i omogućiti tu uslugu svojim korisnicima.

Milićević je kazao i da će EDB ustupiti tehnološka rešenja za sms plaćanje drugim elektrodistribucijama u okrviru sistema Elektroprivrede Srbije i omogućiti da tu uslugu koriste svi građani Srbije.

Kako je istakao Milićević, uvođenje nove usluge jedan od načina da se poveća stepen naplate, koji je nizak.

Kako su istakli u EDB interesovanje za plaćanje preko mobilnog telefona je veliko pošto je infocentar od januara do početka maja dobio oko 20.000 elektronskih pisama sa pitanjima da li će i kada biti uvedena ta usluga. 
Joomla templates by a4joomla