Baner
Baner
Konuzin: Vreme za Srbiju i Rusiju
Vesti
petak, 25 maj 2012 10:32

Izvor: Tanjug / B92

BEOGRAD – Srbija i Rusija se trenutno nalaze u novoj etapi političkog ciklusa, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin. On je ukazao na veoma dobre rezultate u trgovinsko-ekonomskoj i investicionoj saradnji dve zemlje koji dodatno mogu biti prošireni.

''U Rusiji je imenovan novi predsednik, a nedavno je Formirana i nova Vlada Rusije, a takođe je u Srbiji izabran novi predsednik i u toku su konsultacije oko Formiranja Vlade Srbije. To se dešava u trenutku kada su odnosi Srbije i Rusije dostigli najviši istorijski nivo'', rekao je Konuzin.

Ruske investicije u Srbiji su dostigle oko 2,5 milijarde dolara, a ove godine očekujemo da će doći do realizacije najvećih ekonomskih projekata u Srbiji u koji ulažu ruske kompanije, naglasio je Konuzin i dodao da krajem ove godine treba da počne izgradnja srpske deonice gasovoda "Južni tok", a "blizu smo potpisivanja i sporazuma o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice".

Očekuje se da će međusobna razmena Srbije i Rusije ove godine dostići nivo od pre krize. Tražimo i nove mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje Srbije i Rusije i jedna od takvih mogućnosti je razvoj kontakata između Srbije i ruskih regiona, kao što su Kurska, Krasnodarska oblast, Tatarstan i drugi, kazao je ambasador Rusije.

Obe strane su zainteresovane za razvoj ekonomske saradnje i imamo neophodne resurse i mehanizme za poboljšanje te saradnje, rekao je on i dodao da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Rusije jedan od prioriteta ekonomske saradnje, a razmena plasman poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište je praktično neograničen.

Ekonomska saradnja Srbije i Kurske oblasti u Rusiji nije na zadovoljavajućem nivou, jer je prošle godine spoljnotrgovinska razmena s tim ruskim regionom bila samo 360.000 dolara, zbog čega bi trebalo povećati razmenu različitih vrsta roba i usluga, rečeno je danas na skupu u Ambasadi Ruske federacije u Beogradu.

Srbija bi trebalo da poveća saradnju sa ruskim regionima, kako bi što bolje plasirala svoje proizvode na rusko tržište i na taj način efikasnije iskoristila prednosti sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom, rečeno je tokom video konferencije Administracije Kurske oblasti i Ministarstva ekonomije Srbije.

Konuzin je uakzao da je srpskim proizvođačima potrebna podrška država, ali i onih koji su uključeni u organizaciju robne razmene da bi se ti proizvodi što bolje plasirali na rusko tržište.

Zamenik ministra ekonomije Srbije Jelena Marjanović je istakla da je za srpsku ekonomiju najbolje da uspostavi saradnju sa manjim regionima u Rusiji, gde su veće šanse za uspeh naših preduzeća, kao što je Kurska i Krasnodarska oblast, umesto da se kao do sada naša privreda upućuje na zahtevnije moskovsko tržište. Ona je podsetila da je zato 2009. godine potpisan memorandum o saradnji između srpskog Ministarstva ekonomije i administracije Kurske oblasti, koji međutim nije dao očekivane rezultate.

Od potpisivanja memoranduma Formirano je zajedničko srpsko-kursko preduzeće sa ciljem da se uspostavi bolji pristup našim proizvodima na tom delu ruskog tržišta, ali iskorišcenost tog memoranduma nije na zadovoljavajućem nivou, naglasila je Marjanović. Ona je kao razlog tome navela nedovoljan nivo proizvodnje roba koje mogu da se izvoze na to tržište, a za to su potrebne investicije u srpsku proizvodnju i Formiranje Razvojne banka koja će Finansijski podržati proizvodnju proizvoda namenjenih izvozu.

To su izazovi sa kojima nova Vlada Srbije treba da se pozabavi kako bi se što bolje iskoristili sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, ali i nizom drugih zemalja, rekla je ona i navela da se između Srbije i Kurske oblasti prošle godine najviše izvozilo sveže voće i poljoprivredna mehanizacija, a iz tog regiona u Srbiju se uvozili proizvodi mašinogradnje i energetske opreme. 
Joomla templates by a4joomla