Baner
Baner
Rađa se srpska Silicijumska dolina
Vesti
utorak, 29 maj 2012 10:48

Izvor: Politika

Suprotno većini mladih koje ne zanima preduzetništvo, mnogi domaći programeri pokrenuli su veoma uspešan mali IT biznis

Nikome nije promaklo kada je sajt za modifikovanje i razmenu fotografija sa 13 zaposlenih nedavno prodat „Fejsbuku” za milijardu dolara. Vest je protutnjala planetom, posebno onim delovima sveta u kojima se ceni inicijativa, u ovom slučaju preduzimljivost dvojice osnivača „Instagrama”.

Kako preduzetništvo još uvek nije interesantno najvećem broju ljudi u Srbiji, domaći „instagrami” odnosno mali biznis u IT sektoru uglavnom raste daleko od očiju šire javnosti.

U Srbiji se rađa zajednica informatičara, matematičara i elektroinženjera koji su pokrenuli sopstveni posao zasnovan na novim tehnologijama (takozvani start ap) razvijajući uglavnom programe za računare i pametne telefone (smartfone). Reč je o mladima koji su rešili da posle fakulteta uđu u preduzetničke vode radeći sami za sebe. Izvoz proizvoda a posle nekog vremena i prodaja firme – postali su stvarnost za mnoge od njih. Tako je nedavno beogradski „Njuzkurv”, koji je proizveo aplikaciju za određivanje mesta različitom sadržaju na sajtovima (koji tekst treba da stavite na udarnu poziciju a koji da skrajnete) kupila italijanska „Neodata grupa”. O ovoj transakciji nedeljama se govori u društvu mladih srpskih preduzetnika koji posluju u svetu visokih tehnologija jer prodaja dokazuje da je uspešan mali IT biznis i u Srbiji, ipak, moguć.

U januaru su trojica inženjera tehnologije iz Novog Sada osnovali „Akson inteligentne sisteme”, zaposlili još trojicu stručnjaka i započeli posao sa aplikacijom za prepoznavanje srpskog jezika. 
Joomla templates by a4joomla