Baner
Baner
Poslovanje bez poreza i radnika! Kako i zašto osnovati ofšor firmu
Vesti
četvrtak, 31 maj 2012 12:16

Izvor: Alo

U ovim teškim ekonomskim vremenima kada troškovi poslovanja prevazilaze ostvareni profit, sve su češće ponude agencija srpskim privrednicima i preduzetnicima da osnuju kompanije u ofšor zonama, odnosno zemljama koje važe za „poreske rajeve“ jer nude velike poreske olakšice i niske troškove registracije.

Cene registracije i održavanja

zemlja
osnivanje
održavanje
Florida
449€
140$
Delaver
400€
240$
Panama
700€
300$
Kipar
750€
300$
Sejšeli
1.050€
380‌€
Belize
1.150$
600$
Nevis

1.400$

775$

Osnivanjem ofšor kompanije, vlasnicima biznisa omogućen je nastavak uobičajenog poslovanja s tim što su oslobođeni obaveza plaćanja PDV-a, vođenja knjiga, otvaranja predstavništva, zapošljavanja radnika...

U grupu „poreskih rajeva“ najčešće se ubrajaju Dubai, Delaver (savezna država u SAD), Florida, Kipar, Maršalska Ostrva, Nevis, Panama, Sejšeli, Belize, Sveti Vinsent, Švajcarska, Velika Britanija...

Osnivanje firme u ovim zemljama, kako je navedeno na sajtu jedne od agencija koje se tim poslom bave, vrši se elektronskim putem preko pravnog zastupnika koji ima dozvolu država za izmenu podataka i upis firme u javni regstar. U zavisnosti od izbora jurisdikcije zavisi i zahtevana dokumentacija, troškovi registracije, kao i godišnja taksa za održavanje kompanije u registru.

Jedno od retkih ograničenja pri osnivanju ofšor kompanije je što naziv te firme ne može da sadrži reči kao što su banking, gambling, insurance, trust...

Savetnik za strana ulaganja Mahmud Bušatlija ističe da je poslovanje preko ofšor kompanija potpuno legalno iako služi za izbegavanje plaćanja poreza, ali on lično ne veruje da će domaći privrednici pohrliti da prebace firme u „poreske rajeve“.

„Domaći“ sa Devičanskih ostrva

Gotovo da nema zemlje „poreskog raja“ koju srpski biznismeni nisu iskoristili za osnivanje ofšor kompanija. Tako iza takvih kompanije stoje - Miroslav Mišković (Delta holding), Milan Beko (Laderna), Toplica Spasojević (ITM grupa), Miodrag Kostić (MK grupa) i donedavno Zoran Drakulić (Ist point)... U Srbiji trenutno posluje oko 1.000 preduzeća čiji su osnivači iz najpoznatijih ofšor zona, od Kipra, preko Devičanskih i Maršalskih Ostrva, do San Marina.

- Veliki biznismeni iz Srbije već odavno svoje poslovanje vode iz ofšor zona, a manji privrednici i nemaju tako velike profite koje bi mogli da očuvaju izbegavanjem poreza. To otuda što je domaća privreda mahom opterećena porezima na rad, a ne na kapital i imovinu, tako da su i ofšor zone uglavnom namenjene biznisu iz razvijenih zemalja - istakao je Bušatlija. 
Joomla templates by a4joomla