Baner
Baner
Ugašeno 11.600 MSP, osnovano 7.000
Vesti
četvrtak, 07 jun 2012 11:32

Izvor: Beta / B92

Beograd -- Nova vlada Srbije trebalo bi da zaustavi uništavanje malih i srednjih preduzeća i da radi na podsticanju razvoja tog sektora, kaže profesor Blagoje Paunović.

"Mala i srednja preduzeća nalaze se u svojevrsnim makazama jer su nepovoljni uslovi poslovanja i ovde uzeli svoj danak, pa se drastično pogoršao odnos između novoosnovanih i ugašenih firmi", rekao je Paunović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu za Ekonometar.

Na pitanje kako tumači često pominjanje porodičnih firmi u poslednje vreme u medijima, Paunović je rekao da je to logično ako se imaju u vidu najnovija istraživanja prema kojima će u budućnosti više od 40 odsto svih preduzeća u svetu voditi braća i sestre kao suvlasnici. "Ako se posmatra Evropa, u njoj u dva od pet preduzeća rade dve generacije jedne porodice. Procenjuje se da u Velikoj Britaniji 75 odsto svih preduzeća čine porodične firme", rekao je Paunović.

Prema rečima Paunovića, zbog loših uslova poslovanja u Srbiji je od 2007. do prošle godine "draštično" smanjujen broj firmi, jer se manje osniva nego što se ugasi.

"U prvih 10 meseci 2011. osnovano je 7.097 malih i srednjih preduzeća, što je za 12 odsto manje nego u istom periodu 2010. U istom tom periodu ugašeno je 11.607 firmi, što je za čak 87,8 odsto više nego u isto vreme 2010. To je bez sumnje drastičan porast nestalih preduzeća", rekao je on.

Profesor Ekonomskog fakulteta je istakao da u Srbiji postoji prostor za osnivanje novih firmi, jer je gustina preduzeća na 1.000 stanovnika manja od proseka u EU i drugim razvijenim zemljama.

O značaju tog sektora, kako je rekao Paunović, svedoči i podatak da je oko 16 miliona preduzeća u SAD u porodičnom vlasništvu, što čini oko 90 odsto svih privrednih subjekata u Americi.

Te firme zapošljavaju više od 40 miliona ljudi i stvaraju oko 60 odsto bruto društvenog proizvoda u SAD, dodao je on. 
Joomla templates by a4joomla