Банер
Банер
Пореска управа – контрола предузетника који су уплатили доприносе, али нису исплатили нето плате
Вести
четвртак, 19 јул 2012 13:18

Извор: Тањуг / Б92

БЕОГРАД – Пореска управа Србије очекује да се применом контроле наплате пореза и доприноса повећа наплата за 45 до 60 милијарди динара, што би у значајној мери растеретило републички буџет и смањило буџетски дефицит, рекао је данас на конференцији за новинаре директор Пореске управе Србије Драгутин Радосављевић.

Радосављевић је истакао да су пројекције наплате доприноса у овој години 450 милијарди динара, а ако се остваре процене Пореске управе да се наплата повећа за десет до петнаест процената, то би смањило издвајања из буџета, која тренутно износе око 290 милијарди динара, односно око 34 одсто укупних расхода државе."Да би држава у потпуности администрирала пензије, помогла здравственом фонду и Националној служби за запошљавање за то издваја око 290 милијарди динара", прецизирао је Радосављевић.

Директор Пореске управе Србије навео је да је примена новог система контроле наплате пореза и доприноса, преко банака, већ дала одређене резултате и нагласио да ће примена ове мере допринети фискалној стабилности буџета и јавних финансија.

Коментаришући захтеве предузетника да се обустави принудна наплата док се не регулишу рокови плаћања, Радосављевић је навео да Пореска управа мора да поштује закон, да је извршни орган и да успостављање боље пословне климе није у њеној надлежности. "Основна улога Пореске управе Србије је наплата јавних прихода и ту пардона нема. Пореска управа не може да спроводи социјалну политику", категоричан је био Радосављевић који је додао да ће од 1. јануара 2013. године контрола уплате пореза и доприноса бити још оштрија.

Помоћник директора Пореске управе Србије Дејан Видојевић истакао је да је за прве две недеље примене новог система контроле наплате пореза и доприноса 21.000 послодаваца уплатила само зараде, без доприноса и то у укупном износу од 1,5 милијарди динара. Према његовим речима, детаљније информације добиће се на крају овог месеца, када се уплата доприноса и пореза на зараде упореди са истим месецом прошле године." Али, већ сада можемо да кажемо да је вероватно да ћемо се до краја овог месеца приближити броју од 60.000 послодаваца, од укупно 350.000 који не плаћају доприносе за своје запослене", казао је Видојевић.

Он је навео да ће управо ову групацију предузетника контролисати Пореска управа и то до десетог августа, а до краја тог месеца ће се кренути и у поступак принудне наплате. Видојевић је прецизирао и да је 40.000 послодаваца уплатило зараде и доприносе у укупном износу од 45 милијарди динара, док је само доприносе у износу од 6,1 милијарди динара уплатило 74.000 предузетника. "Контролисаћемо и ову групу од 74.000 предузетника и покушаћемо да откријемо због чега нису исплатили плате, али ћемо их сачекати до краја месеца, јер је могуће да ће они до тада исплатити примања запосленима", навео је Видојевић.

Помоћник диркетора ПУ је истакао да је наплата доприноса у првих шест месеци ове године на нивоу прошлогодишње наплате и у оквиру годишњег плана. "Оно што мислимо да ће се догодити до краја године је да би могли да очекујемо повећање наплате од најмање 15 процената", нагласио је он.

На конференцији за новинаре је речено да је прошле године поднето око 9.000 пријава против послодаваца који нису измиривали своје обавезе и да се те пријаве судски процесуирају. 
Јоомла templateс бy а4јоомла