Baner
Baner
Veći porezi za bogate?
Vesti
ponedeljak, 06 avgust 2012 16:08

Izvor: RTS

Sadašnja poreska politika u Srbiji štiti bogate. Uvođenje progresivnog oporezivanja i izbalansiranija poreska politika mogli bi da budu put za izlazak iz krize.

Poreski sistem u Srbiji odgovara bogatima, po čemu nismo izuzetak od ostatka Evrope. Da stvari, ipak, počinju da se menjaju pokazuju i reči premijera Ivice Dačića koji kaže da je i u Srbiji došlo vreme da teret krize podnesu najimućniji.

Ako je suditi prema prijavama za godišnji porez na dohodak, svaki 90. radnik u Srbiji može se smatrati dinarskim milionerom. Dvadeset hiljada radnika prijavilo je da godišnje zarađuje više od 1.900.000 dinara, a rekorder je beogradski ekonomista koji je prijavio zaradu skoro 100 puta višu od toga.

Nova socijalistička francuska vlada je, na inicijativu predsednika Fransoa Olanda, drastično povećala porez najbogatijim kompanijama i biznismenima, kao deo mera za izlazak iz krize.

Premijer Ivica Dačić smatra da je to moguće i u Srbiji, i ističe da se on, i pored otpora, za to zalaže. "To je budućnost Evrope, da se uvede progresivno oporezivanje i da teret izlaska iz krize moraju više da plate oni koji više imaju", kaže Dačić.

Ekonomisti smatraju da sadašnja poreska politika štiti bogate, i to tako što godišnji porez na dohodak od 10 odsto ne uključuje prihode od kapitala. Porez preduzeća se plaća prema knjigovodstvenoj vrednosti imovine, koja je nerealno niska, a porez na dobit od 10 odsto, zbog olakšica praktično iznosi 6,5 odsto.
Stručnjak za poreski sistem Saša Radulović kaže da se mora napraviti izbalansirana poreska politika i prograsivan sistem, odnosno sistem koji će više oporezovati profit i, posebno, imovinu pravnih lica, a manje oporezivati rad.

Sledeće godine, milioneri će, izvesno je, neke poreze plaćati više. Porez na dobit preduzeća, ali i banaka, biće povećan sa 10 na 15 odsto.

"Ukoliko to ima smisla, onda će da se prihvati, ako su neke drakonske mere, onda bi moglo doći do seljenja kapitala", smatra Toplica Spasojević iz udruženja "Privrednik".

Da li će se primeniti francuski primer ili smisliti drugačiji način punjenja kase, dilema je koja se nalazi pred novom vladom. Ona, međutim, neće imati puno vremena da je reši to pitanje, jer novca za plate i penzije ima još za ovaj mesec, a tu su i dugovi koji dospevaju na naplatu. 
Joomla templates by a4joomla