Baner
Baner
Povećana naplata doprinosa za socijalno osiguranje
Vesti
petak, 10 avgust 2012 10:04

Izvor: Poreska uprava

Obaveštavamo Vas da je  zbog uvođenja novog sistema, naplata doprinosa za socijalno osiguranje u julu veća za 3 odsto, ili 1,2 milijarde dinara, u odnosu na prethodni mesec. Za oko 10 odsto povećan je broj poslodavaca koji izmiruju svoje obaveze odnosno koji plaćaju i zarade i doprinose.

Podsetimo, primena novog sistema naplate doprinosa zasnovanog na svakodnevnoj razmeni podataka između banaka i Poreske uprave o izvršenim transakcijama u vezi sa isplatom zarada počela je 03. jula ove godine.

U julu je na račun poreza i doprinosa uplaćeno 58,3 milijarde dinara, što je za 7 odsto ili za 2,5 milijardi dinara više nego u julu prošle godine. Od ukupno naplaćenog iznosa, na račun doprinosa uplaćeno je 38,6 milijardi dinara.

Poreska uprava će od 10. avgusta početi da poziva poslodavce koji nisu izmirili obaveze prema svojim zaposlenima. Zaposleni u Kontakt centru će ih obaveštavati da se, na osnovu evidencije koju poseduje Poreska uprava, nalaze na listi dužnika i da se u što kraćem roku jave nadležnoj filijali Poreske uprave, kako bi izmirili obaveze, jer u suprotnom ulaze u ubrzani postupak prinudne naplate.

Članom 30a Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, predviđeno je da banke vrše kontrolu isplata poreza i doprinosa pre same isplate neto zarada. Trenutno se sprovodi prva faza koja podrazumeva svakodnevno obaveštavanje Poreske uprave o uplatama za prethodni dan. Banke, njih 33, svakodnevno šalju podatke Udruženju banaka Srbije, koje zatim, objedinjene podatke prosleđuje Poreskoj upravi. 
Joomla templates by a4joomla