Baner
Baner
Kreće prinudna naplata doprinosa
Vesti
utorak, 28 avgust 2012 09:49

Izvor: Večernje novosti

Poreznici su uputili telefonske opomene za 55.000 poslodavaca koji tokom jula nisu svojim radnicima uplatili poreze i doprinose, a od septembra će se primenjivati i prinudna naplata.

Telefonski su opomenuti, a ako obaveze ne izmiri ni do kraja avgusta mogu da očekuju - prinudnu naplatu. To se odnosi na blizu 55.000 poslodavaca koji tokom jula svojim radnicima nisu uplatili poreze i doprinose.

U istom mesecu čak 75.000 poslodavac je mislio na državu, ali ne i na svoje zaposlene. Toliko firmi radnicima nije isplatilo plate, ali jeste poreze i doprinose.

- Primetili smo da se smanjio broj poslodavaca koji nisu uplaćivali poreze i doprinose i to za više od 10 odsto - kaže Dejan Vidojević, pomoćnik direktora Poreske uprave. - Krajem prošle i početkom ove godine oko 60.000 poslodavaca nije izmirivalo ove obaveze, a sada ih je između 50.000 i 55.000. Tokom avgusta, svi su telefonski opomenuti i nadamo se da će i to imati efekta. Do početka septembra će isteći svi rokovi i onda ćemo ići u prinudnu naplatu. Utisak službenika koji su opominjali poslodavce nije loš, tako da se nadamo da će se još firmi odazvati i izmiriti svoje obaveze.

Efekti prvog meseca novog sistema razmene podataka o plaćanju između banaka i Poreske uprave, su za 1,2 milijarde dinara veća naplata doprinosa za socijalno osiguranje u odnosu na jun. To je rast od tri odsto. Tokom jula uplaćeno je ukupno 58,3 milijarde dinara poreza i doprinosa. Od toga je na račun doprinosa leglo 38,6 milijardi dinara. Mesec dana ranije saldo je bio 37,4 milijarde dinara.

Veća naplata

Naplata poreza i doprinosa ovog jula je u odnosu na isti mesec prošle godine veća za sedam odsto. Gledano kroz dinare, na račune fondova i poreznika leglo je za 2,5 milijarde dinara više. 
Joomla templates by a4joomla