Baner
Baner
Provera ko je vlasnik nepokretnosti javno dostupna putem interneta
Vesti
ponedeljak, 03 septembar 2012 11:43

Izvor: Tanjug / B92

Beograd -- Pre kupovine nekretnina, građani mogu sa sigurnošću da provere ko je njihov pravi vlasnik, zahvaljujući novom Internet servisu Republičkog geodetskog zavoda.

"To smo uradili da bi sprečili bilo kakvu vrstu zloupotrebe i smatramo da je ovo izuzetno koristan servis", rekao je direktor zavoda Nenad Tesla.

Servis "KnWeb" nudi pretraživanje iz centralne baze podataka katastra nepokretnosti Srbije i javno je dostupan na adresi http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic.

"Ako građanin zna ime opštine, ime katastarske opštine i broj katastarske parcele ili zna adresu i kućni broj nepokretnosti za koju je zainteresovan, može na osnovu tih parametara da sazna ime, prezime i adresu vlasnika nepokretnosti", objasnio je Tesla.

On je naveo da građani treba da obrate pažnju na datum ažurnosti podatka, jer će to u prvih tri do četiri meseca biti pilot projekat, koji će biti unapredjen početkom sledeće godine.

Očekujući da će i državni organi i organi lokalne samouprave imati koristi od savremenog katastra nepokretnosti Srbije, RGZ je napravio aplikaciju i za njih, na kojoj je moguće videti sve podatke koji se tiču neke nepokretnosti, kao što su površina, teren, hipoteka, iznos, na osnovu kog ugovora, u kojoj banci...

Tesla je rekao da država, u vezi sa novim putnim koridorima, može da uradi analizu na osnovu koje bi eksproprijacija zemljišta mogla da bude jeftinija.

Ako je reč o urbanim komasacijama, RGZ ima podatke o svim relevantnim činiocima nekih nepokretnosti, na osnovu kojih mogu da se rade bilo kakve analize, rekao je Tesla i dodao da isto važi i za obnavljanje putne mreže i realizaciju bilo kog projekta od interesa za državu Srbiju.

Državni organi mogu, kako je objasnio, da saznaju sve što se tiče određene nepokretnosti, dok građani mogu da da dobiju samo osnovne informacije o nepokretnosti i imaocima prava.

"Nije moguće pretraživati podatke po matičnim brojevima imaoca prava, niti se ova informacija prikazuje kod pregleda podataka, zbog poštovanje načela Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", istakao je Tesla.

Upisana nepokretnost ima veću tržišnu vrednost, jer vlasnik može da je da u zalog i time ostvari hipotekarni kredit, što je posebno značajno za gradjane i privrednike.

Nakon upisa u katastar nepokretnosti, građanima je omogućeno da svoja prava dokažu na najlakši i najpouzdaniji način - dostavljanjem lista nepokretnosti koji se, kao dokaz, izdaje iz digitalne baze podataka katastra nepokretnosti.

Katastar nepokretnosti je osnovna i jedinstvena evidencije o nepokretnostima i stvarnim pravima na njima. 
Joomla templates by a4joomla