Baner
Baner
Završen rok za usklađivanje osnivačkih akata i organa privrednih društava
Vesti
četvrtak, 06 septembar 2012 13:28

Izvor: Agencija za privredne registre

Zakonom o privrednim društvima, čija je primena u APR-u počela 1. februara a završila se 15. jula ove godine, sva privredna društva imala su obavezu da registruju usklađivanje svojih osnivačkih akata i opredele se za jednodomni ili dvodomni sistem upravljanja u društvu.

Postojeća privredna društva imala su mogućnost da  izmene ili usvoje potpuno nova osnivačka akta i te promene prijave u Agenciji za privredne registre do navedenog roka.

Na osnovu člana 11. stav 6.  Zakona o privrednim društvima propisano je da se osnivački akt registruje u skladu sa zakonom o registraciji, pa je na osnovu ove novine, a prema članu 2. Zakona o postupku registracije, Agencija počela sa objavljivanjem osnivačkih akata privrednih drušatva, kao dokumenta koji je predmet registracije, na svojoj internet stranici.

Osim tih dokumenata, na internet stranici Agencije, u delu Pretraga podataka, uz pojedinačne podatke o registrovanom privrednom društvu objavljuju se i odluke Registratora koje su donete u postupku registracije, a registrovani podaci i dokumenti objavljuju se istovremeno sa donošenjem rešenja registratora kojim se prijava usvaja.

Ovo treba imati u vidu s obzirom na to da registracija proizvodi pravno dejstvo prema trećim licima narednog dana od dana objavljivanja na internet stranici Agencije.

Izjavu direktora Agencije za privredne registre Zvonka Obradovića o objavljivanju ovih dokumenata pogledajte ovde. 
Joomla templates by a4joomla