Банер
Банер
Подиже се граница за улазак у ПДВ на 8 милиона динара?
Вести
субота, 08 септембар 2012 07:12

Извор: Б92

Београд -- Министар финасија Млађан Динкић, како сазнаје Б92, припремио је сет закона за помоћ малој привреди.

Наиме, ради се о уклидању 104 намета који оптерећују пословање фирми и које би Влада требало да укине следеће недеље.

Привредници сматрају да би овакав потез олакшао њихово пословање у кризним временима. Они су до сада плаћали више од 400 накнада, такси, дозвола, лиценци. Великом сечом, влада укида 104 ванпореска намета. За занатлије то је велико олакшање. Харија Влаовића, власника радње за прецизну механику у Новом Саду, годишње су разне дажбине коштале око 30 хиљада динара.

"После 12 година развоја демократије ово је први пут да се нешто позитивно дешава. Да се одузима нешто од обавеза. Малим предузетницима су стално додавали нове обавезе, ово је први пут да нам нешто смањују. Испало је да човек пола радног времена потроши уместо на посао, на писање захтеве, оверавање, скупљање папира и разних потрвда", каће Влаовић.

И Синишу Стојшина, фризера из Новог Сада пријатно је изненадила брзина којом је министарство почело примену договора са привредницима. Највише га радује укидање фискалне касе.

Добре вести и за пољопривреднике, који ће бити ослободјени плаћања чак 60 различитих такси. У Министарству финансија истичу и да ће се од сада ПДВ плаћати тек када се наплати роба.

Према оцени економисте Горана Николића, укидање парафискалних намета добро је не само за оне који већ имају разрадјен посао, него и за почетнике.

"Укидање намета може највише да помогне неком ко почиње бизнис, јер су те компликоване процедуре најчешће непремостива баријера за њих. Мислим да је то и важније од самог финансијског растерећења. Те процедуре су често толико сложене да многи већ на почетку одустају", каже Николић.

Они који су већ у бизнису, имаће више времена да се баве другим важним стварима,каже Николић, а новац који су до сада давали за разне таксе биће употребљен у много корисније сврхе.

Најзначајније олакшице за занатлије и предузетнике

  1. Укинуте фискалне касе за занатлије, ступило на снагу 1. септембра
  2. Укидање фирмарина и накнада за истицање реклама, као и велики број других такси и намета који директно утичу на пословање предузетника
  3. Уводи се систем да се ПДВ плати тек кад се роба наплати за 86 % обвезника
  4. Подизе се цензус за обавезан улазак у систем ПДВ-а са 4 милиона на 8 милиона динара
  5. Казнена одредба за затварање фирими због неиздавања фискалног рачуна замењује се новчаним казнама


 
Јоомла templateс бy а4јоомла