Baner
Baner
Podiže se granica za ulazak u PDV na 8 miliona dinara?
Vesti
subota, 08 septembar 2012 07:12

Izvor: B92

Beograd -- Ministar finasija Mlađan Dinkić, kako saznaje B92, pripremio je set zakona za pomoć maloj privredi.

Naime, radi se o uklidanju 104 nameta koji opterećuju poslovanje firmi i koje bi Vlada trebalo da ukine sledeće nedelje.

Privrednici smatraju da bi ovakav potez olakšao njihovo poslovanje u kriznim vremenima. Oni su do sada plaćali više od 400 naknada, taksi, dozvola, licenci. Velikom sečom, vlada ukida 104 vanporeska nameta. Za zanatlije to je veliko olakšanje. Harija Vlaovića, vlasnika radnje za preciznu mehaniku u Novom Sadu, godišnje su razne dažbine koštale oko 30 hiljada dinara.

"Posle 12 godina razvoja demokratije ovo je prvi put da se nešto pozitivno dešava. Da se oduzima nešto od obaveza. Malim preduzetnicima su stalno dodavali nove obaveze, ovo je prvi put da nam nešto smanjuju. Ispalo je da čovek pola radnog vremena potroši umesto na posao, na pisanje zahteve, overavanje, skupljanje papira i raznih potrvda", kaće Vlaović.

I Sinišu Stojšina, frizera iz Novog Sada prijatno je iznenadila brzina kojom je ministarstvo počelo primenu dogovora sa privrednicima. Najviše ga raduje ukidanje fiskalne kase.

Dobre vesti i za poljoprivrednike, koji će biti oslobodjeni plaćanja čak 60 različitih taksi. U Ministarstvu finansija ističu i da će se od sada PDV plaćati tek kada se naplati roba.

Prema oceni ekonomiste Gorana Nikolića, ukidanje parafiskalnih nameta dobro je ne samo za one koji već imaju razradjen posao, nego i za početnike.

"Ukidanje nameta može najviše da pomogne nekom ko počinje biznis, jer su te komplikovane procedure najčešće nepremostiva barijera za njih. Mislim da je to i važnije od samog finansijskog rasterećenja. Te procedure su često toliko složene da mnogi već na početku odustaju", kaže Nikolić.

Oni koji su već u biznisu, imaće više vremena da se bave drugim važnim stvarima,kaže Nikolić, a novac koji su do sada davali za razne takse biće upotrebljen u mnogo korisnije svrhe.

Najznačajnije olakšice za zanatlije i preduzetnike

  1. Ukinute fiskalne kase za zanatlije, stupilo na snagu 1. septembra
  2. Ukidanje firmarina i naknada za isticanje reklama, kao i veliki broj drugih taksi i nameta koji direktno utiču na poslovanje preduzetnika
  3. Uvodi se sistem da se PDV plati tek kad se roba naplati za 86 % obveznika
  4. Podize se cenzus za obavezan ulazak u sistem PDV-a sa 4 miliona na 8 miliona dinara
  5. Kaznena odredba za zatvaranje firimi zbog neizdavanja fiskalnog računa zamenjuje se novčanim kaznama


 
Joomla templates by a4joomla