Банер
Банер
Таксе и накнаде које су предложене за укидање
Вести
уторак, 11 септембар 2012 12:58

Извор: Министарство финансија

Од данас, на сајту Министарства финансија и привреде може се преузети списак првих накнада и такси чији је предлог за укидање усвојен на јучерашњој седници Владе Србије. Влада Србије укинуће око 130 разних намета, а на првој седници већ је усвојен предлог за укидање 75 различитих такси и накнада, чијим ће се укидањем растеретити привреда и грађани.

Већ од 1. октобра, 300.000 предузетника и власника малих предузећа више неће морати да плаћа фирмарине и таксе за истицање рекламе, што ће им у условима кризе донети уштеду и до 200.000 динара годишње.

Примера ради, предузетници из Београда од почетка октобра неће више неће имати обавезу да плаћају фирмарину која се у зависности од делатности и зоне до сада плаћала од 24.000 до 120.000 динара годишње, као ни комуналну таксу за истицање рекламе која је до сада коштала од 9.250 до 98.400 динара на годишњем нивоу.

Од важних такси које су предложене за укидање су и комунална такса за држање и коришћење пловних направа и других објеката, чиме ће се растеритити грађани који држе чамце, сојенице и разне друге објекте на води, као такса за држање ресторана и других угоститељских објеката на води (сплавови).

Мала и средња предузећа додатно ће се растеретити укидањем таксе за коришћење витрина ради излагања робе ван пословне просторије. Та такса се до сада плаћала месечно од 3.000 до 16.000 динара по метру квадратном у зависности од пословне зоне.

Из тарифника су избрисане и таксе на држање кућних и егзотичних животиња, као и такса за држање музичких уређаја и приређивање музичког програма у угоститељским објектима.

Грађани ће већ од 1. октобра имати мање трошкове за регистрацију аутомобила, која ће, у зависности од града до града бити од 2.000 до 4.000 динара јефтинија, због укидања неколико републичких и смањивањем локалних такси. Регистрација возила биће једноставнија и плаћаће се само једном уплатницом, у односу на садашњих 12.

Треба напоменути и да се у групи такси које су укинуте налазе и бројне таксе које пољопривредним произвођачима треба да олакшају обављање њихове делатности.

Министарство финансија ће и у наредном периоду на свом званичном сајту редовно објављивати све законске новине у привредном амбијенту Србије.

У наставку можете погледати списак накнада које су укинуте изменама и допунама Закона о финансирању локалне самоуправе и Закона о републичким административним таксама

 
Јоомла templateс бy а4јоомла