Baner
Baner
Dogovoren povraćaj PDV-a na hranu za bebe i bebi-opremu
Vesti
utorak, 18 septembar 2012 12:06

Izvor: RTS

Zakon o PDV-u biće izmenjen kako bi se omogućio povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, najavljeno iz Ministarstva finansija i privrede. Predviđen povraćaj PDV-a do 70.000 dinara od rođenja do druge godine deteta.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić dogovorio se sa predstavnicima Udruženja "Roditelj", servisa "Halo beba", Mrežom organizacija za decu Srbije i Fondom B92 da se omogući povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo finansija i privrede podneti odgovarajuće amandmane na izmene Zakona o PDV-u, kako bi se omogućio povraćaj PDV-a za nabavku hrane i opreme za bebe (mleko za odojčad, kašice, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, stolica za automobil) u iznosu do 70.000 dinara povraćaja u periodu od rođenja do druge godine uzrasta deteta, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Roditelj ili staratelj ostvarivaće pravo na povraćaj PDV-a ukoliko ukupni prihodi domaćinstva ne prelaze neto iznos od 80.000 dinara mesečno, kao i ukoliko vrednost imovine domaćinstva ne prelazi 200.000 evra, a pravo će moći da se ostvari od 1. januara 2013. godine, navodi se u saopštenju.

Roditeljima ili starateljima koji podnose zahteve biće maksimalno pojednostavljena procedura podnošenja zahteva i povraćaja sredstava, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija i privrede će zajedno sa predstavnicima ovih udruženja inicirati formiranje radne grupe na nivou Vlade Srbije koja bi se bavila i drugim merama kojima bi se poboljšali uslovi roditeljstva u Srbiji.
Udruženje "Roditelj", servis "Halo beba", Mreža organizacija za decu Srbije i Fond B92 inicijatori su peticije koju je potpisalo više od 180.000 građana u Srbiji. 
Joomla templates by a4joomla