Baner
Baner
Zanatlije i preduzetnici ne moraju da „defiskalizuju“ fiskalne kase
Vesti
petak, 21 septembar 2012 20:38

Izvor: Ministarstvo finansija i privrede

Povodom učestalih pitanja zanatlija i preduzetnika o obavezi plaćanja tzv. „defiskalizacije“ fiskalnih kasa, Ministarstvo finansija i privrede obaveštava javnost da ovlašćenim serviserima ne moraju da plaćaju nikakve naknade za „defiskalizaciju“ kase. Takođe, zanatlije i preduzetnici nisu više u obavezi ni da poseduju terminal za daljinsko očitavanje formiranih dnevnih izveštaja iz fiskalne kase (GPRS terminal).

Reč je o preporuci Ministarstva finansija i privrede i Poreske uprave, u skladu sa Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase. Preporuka se odnosi na sve preduzetnike koji plaćaju porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod (paušalci), odnosno na 20.821 obveznika.

Ukidanje fiskalnih kasa zanatlijama trebalo bi da omogući uštedu koja se kreće i do 40.000 dinara godišnje, a najveća korist je u smanjenju ukupnog administriranja pri otvaranju i samom funkcinisanju radnje.

Uredba o ukidanju fiskalnih kasa za zanatlije, kojom se 35 delatnosti oslobađaju obaveze posedovanja fiskalnih kasa, počela je da se primenjuje od 1. septembra.

Spisak delatnosti koje nemaju obavezu držanja fiskalnih kasa možete naći na sajtu Poreske uprave.Izvor: Večernje novosti

UKIDANjE fiskalnih kasa pojedinim zanatlijama donelo je dodatni trošak od 5.000 dinara. Upravo toliko, prema saznanjima "Novosti", pojedinim zanatlijama su tražili ovlašćeni servisi na ime troškova "defiskalizacije".

- Obaveštavamo javnost da ovlašćenim serviserima ne moraju da plaćaju nikakve naknade za "defiskalizaciju" kase - ističu u Ministarstvu finansija i prvirede. - Takođe, zanatlije i preduzetnici nisu više u obavezi ni da poseduju terminal za daljinsko očitavanje formiranih dnevnih izveštaja iz fiskalne kase, takozvani GPRS terminal.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije objašnjava da zanatlije, koje su zakonom oslobođene obaveze korišćenja fiskalnih kasa, samo o tome treba dopisom da obaveste jedinicu Poreske uprave u kojoj se vode, navodeći po osnovu čega su oslobođeni obaveze.

- Obaveštavanje Poreske uprave je jedina aktivnost kojom se zanatlije "razdužuju" sa korišćenjem fiskalne kase - objašnjava za "Novosti" Dragoljub Rajić.

- Ipak, problem mogu da imaju pojedine firme koje su na ime održavanja sklopile ugovor sa serviserima na duži rok, ili one od kojih je tražena dodatna garancija pa je na fiskalnu kasu stavljena plomba. Sada skidanje te plompe iziskuje dodatni trošak.

Prema Rajićevim rečima, sve zanatlije ipak će do kraja godine morati da plate još oko 1.500 dinara, odnosno oko 500 dinara mesečno, na ime GPS takse, pošto ugovor važi do kraja 2012. 
Joomla templates by a4joomla