Банер
Банер
Усвојене измене пореских закона
Вести
среда, 26 септембар 2012 08:21

Извор: Бета / Б92

Београд -- Акцизе на дизел-гориво биће од 1. октобра повећане са 37,07 на 42 динара по литру, а на цигарете са 33 на 43 динара по паклици.

Како је утврђено је изменама Закона о акцизама које је данас усвојила Скупштина Србије, акцизе на оловни бензин биће повећане на 55 динара по литру, а на безоловни бензин остаће 49,6 динара по литру, док ће акцизе на течни нафтни гас бити повећане на 30 динара по килограму.

На лож-уље које се користи као гориво за моторна возила акциза ће бити 42 динара по литру, док ће у случајевима када се користи за грејање или у пољопривреди акциза бити 2,5 динара по литру.

Прописано је и да се акциза наплаћује и на адитиве за гориво и то у износу једнаком акцизи на дериват нафте у који су додати.

Специфична акциза на цигарете биће повећана са 33 на 43 динара по паклици и то од 1. октобра 2012. уместо од 1. јануара 2013. како је раније било предвиђено.

Планирано је и да се та специфична акциза од 1. јула 2013. године повећа за још два динара, на 45 динара по паклици.

Други део акциза на цигарете, такозвана ад валорем, од почетка октобра уместо 34 одсто износиће 33 одсто.

Предвиђено је и да се акциза на кафу уместо по стопи од 30 одсто, плаћа по килограму и то 80 динара за непржену кафу, 100 динара за пржену, 110 динара за љуспице и опне од кафе и 150 динара за екстракте, есенције и концентрате од кафе.

Изменама акцизне политике повећаће се приходи буџета од акициза на нафтне деривате за 2,8 милијарди динара у 2012, док се у следећој години очекује раст прихода од 2,5 милијарди динара.

Од повећања акциза на цигарете приход у 2012. биће већи за четири милијарде динара, а у 2013. години за 6,3 милијарде динара.

Општа стопа ПДВ биће 20 одсто, нижа осам одсто

Општа стопа пореза на додату вредност (ПДВ) биће од 1. октобра повећана са 18 на 20 одсто, а нижа стопа, од осам одсто, остаће на основне животне намирнице, утрђено је изменама Закона о ПДВ који је данас усвојила Скупштина Србије.

За измене закона гласало је 137 посланика владајуће већине.

Мала и средња предузећа имаће могућност од 1. јануара следеће године да ПДВ плаћају тек када робу наплате.

Предвиђено је и повећање износа ПДВ-а који се враћа пољопривредницима са садашњих пет на осам одсто, при чему се уводи обавеза да се новац директно уплаћује на рачун пољопривредника.

Предвиђено је и да ПДВ у градјевинарству плаћа инвеститор, а не извођач радова.

Утрђено је и враћање ПДВ на беби опрему родитељима који имају примања до 80.000 динара.

Продужени су и рокови за подношење пореских пријава са 10 на 15 дана за обвезнике који плаћају месечно, односно на 20 дана за оне који плаћају квартално.

Изменама закона повећан је и цензус за обавезно укључивање у систем ПДВ-а и то са четири на осам милиона динара промета годишње.

Укинут је и ПДВ на добра и услуге за пословање у слодобним зонама.

Привредницима је дата и могућност да порески дуг репрограмирају на 24 месеца, односно двоструко већи период него што је то сада било.

Влада Србије очекује да ће измене Закона о ПДВ повећати приходе буџета за 6,7 милијарди до краја ове године, а у 2013. години за 33,8 милијарди динара.

Укидање накнаде за превенцију болести

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о дувану којима се укида посебан буџетски фонд за финансирање превентивних програма за спречавање болести које су повезане за потрошњом дуванских производа, а којим управља Министарство здравља.

Обавеза уплате посебне накнаде, коју су произвођачи и увозници цигарета уплаћивали у буџетски фонд по свакој паклици цигарета, интегрише се у специфичну компоненту акцизе на цигарете кроз измене Закона о акцизама.

Средства за финансирање програма здравствене заштите која су прикупљана на досадашњи начин биће обезбеђена у оквиру буџета.

Произвођачи и увозници цигарета су посебну наканаду до сада уплаћивали у буџетски фонд у износу од 1,66 динара по паклици.

Предвиђено је да трговци на велико дуванским производима при свакој промени акцизе на цигарете, укључујући и промену минималне акцизе на цигарете, на дан промене акцизе попишу затечене залихе цигарета у свим складиштима.

Трговци на велико треба и да сачине извештај о обиму продаје цигарета свим трговцима на мало у периоду од шест месеци које претходе промени износа акцизе и да извештај и пописну листу доставе Управи за дуван у року од 15 дана од дана пописа.

Нова одредба закона предвиђа и казну за трговце на велико дуванским производима ако не попишу затечене залихе цигарета при свакој промени износа акцизе на цигарете, укључујући и промену минималне акцизе на цигарете и то у износу који одговара 25 одсто укупног оствареног промета цигарета у претходних шест месеци.

Измене Закона о дувану ступиће на снагу 1. октобра. 
Јоомла templateс бy а4јоомла