Baner
Baner
Od naredne godine počinje primena unakrasne procene imovine i prihoda
Vesti
četvrtak, 27 septembar 2012 14:00

Izvor: Ministarstvo finansija i privrede

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da bi građani i privreda, u naredne 3 godine, trebalo da dobiju modernizovanu i profesionalizovanu Poresku upravu. “Poreska uprava je kičma države i njena modernizacija je izuzetno važna za državu i javne finansije.

Od značajnih novina ministar je najavio da bi, od početka naredne godine, trebalo da počne primena unakrsne procene prihoda i imovine. Namera je, kako je naglasio, da se obuhvate pojedine grupe poreskih obveznika, a jedna od grupa čiji će materijalni prihodi biti preispitani, biće stečajni upravnici.

Dinkić je podsetio da se naša zemlja nalazi na 143. mestu, od 183 zemlje, po jednostavnosti u plaćanju poreza, a cilj nam je da, u naredne 3 godine, budemo 50. na toj listi”, rekao je Dinkić.

Dinkić je naglasio da je jedan od glavnih problema Poreske uprave ogromna papirologija i komplikovane procedure. On je najavio da bi, najkasnije do 30. juna 2014. godine, svi poreski obveznici trebalo da pređu na elektronski način komunikacije sa Poreskom upravom.

“U Poreskoj upravi ne postoji ozbiljan IT sistem. Postoje 3 IT sistema, a cilj je da se stvori kompletan, moderan jedinstveni sistem koji će umnogome da olakša rad Poreske uprave”, rekao je ministar.

On je najavio da će do kraja godine biti urađen i objavljen precizan poreski kalendar za slanje poreskih rešenja, kako se ne bi događalo da neki obveznici čekaju poresko rešenje i do 6 meseci.

“9. oktobra biće raspisan javni konkurs za prijem direktora Poreske uprave i poreskih filijala i biće neophodno da kandidati ispune kriterijume i prođu ozbiljne testove znanja i sposobnosti”, rekao je Dinkić.

"Želimo sistem u kome će poreski obveznici da se tretiraju na jedan dostojan i kulturan način, ali s druge strane, moraće da ispunjavaju sve obaveze", rekao je ministar. Prema rečima ministra, namera je da se maksimalno pojednostavi procedura i poreskim obveznicima olakša kontakt sa Poreskom upravom.

Ministar je predstavio i specijalnog savetnika za reformu poreskog sistema i modernizaciju Poreske uprave Ivana Simiča. Simič je jedan od vodećih poreskih stručnjaka Slovenije, a njegov zadatak biće da pomogne reformu poreske adminstracije.Specijalni savetnik biće otvoren i za sugestije poreskih obveznika, građana, ali i zaposlenih u Poreskoj upravi. Svi zainteresovani mogu poslati svoje predloge na adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

“Poreska uprava mora građanima da omogući što brže plaćanje poreza. Obišao sam više 11 filijala, u Nišu, Ćupriji, Kragujevcu, Čačak, Valjevu, Šapcu, Rumi. Primetio sam da ljudi tamo rade u lošim uslovima, od savremene tehnologije do organizacionih problema. Naš glavni zadatak je da im omogućimo što bolje uslove za rad i modernizujemo Poresku upravu Srbije”, rekao je Simič. 
Joomla templates by a4joomla