Baner
Baner
Objašnjenje u vezi sa postupanjem obveznika PDV pri usklađivanju fiskalne kase zbog promene poreske stope PDV, sa aspekta Zakona o fiskalnim kasama
Vesti
nedelja, 30 septembar 2012 21:20

Izvor: Ministarstvo finansija i privrede

Ministar finansija i privrede dao je objašnjenje o postupanju u primeni nove stope u obračunu PDV, da poreski obveznici mogu samostalno da izvrše promenu poreske stope PDV.

Odredbom člana 4. tačka 21) Zakona o fiskalnim kasama („Službeni glasnik RS”, broj 135/04) propisano je, da fiskalna kasa mora da onemogući promenu specifikacije poreskih stopa od momenta formiranja prvog fiskalnog isečka u tekućem periodu do momenta izrade dnevnog izveštaja za tekući period.

U skladu sa navedenom zakonskom odredbom, obveznici PDV koji su dužni da evidentiraju promet preko fiskalne kase mogu, prilikom promene poreske stope PDV, da izvrše potrebno usklađivanje fiskalne kase preko ovlašćenog servisera, odnosno da samostalno izvrše promenu poreske stope PDV.

S tim u vezi ukazujemo, da je usklađivanje zbog promene poreske stope PDV dozvoljeno od momenta izrade dnevnog izveštaja (npr. za 30. septembar) do momenta formiranja prvog fiskalnog isečka (npr. 1. oktobra). 
Joomla templates by a4joomla