Банер
Банер
Трајно укинуто 138 парафискалних намета – Укинута фирмарина за предузетнике
Вести
уторак, 02 октобар 2012 10:11

Извор: Министарство финансија и привреде

Од данас (1. октобра 2012. године) ступа на снагу пакет мера којима се знатно растерећују грађани и привреда. Више од 300.000 предузетника и власника малих предузећа више неће морати да плаћају 138 парафискалних намета, што ће им у условима кризе донети уштеду до 200.000 динара годишње.

Предузетници више неће имати обавезу да плаћају фирмарину, која се у зависности од општине, делатности и зоне пословања, до сада плаћала од 24.000 до 120.000 динара годишње, као ни комуналну таксу за истицање рекламе, која је до сада коштала од 9.250 до 98.400 динара, на годишњем нивоу.

Од важних такси које су укинуте су и комунална такса за држање и коришћење пловних направа и других објеката, чиме ће се растеритити грађани који држе чамце, сојенице и разне друге објекте на води, као такса за држање ресторана и других угоститељских објеката на води (сплавови). Укида се шумарина коју су до сада морала да плаћају сва предузећа на укупан приход који остваре, независно од тога да ли њихова делатност има икакве везе са заштитом шума.

Да би се омогућила јефтинија и једноставнија регистрација аутомобила, и других моторних возила, укинуте су непотребне таксе. Свим грађанима који региструју свој аутомобил, ова мера донеће уштеду и до 4.000 динара.

Из тарифника су избрисане и таксе на држање кућних и егзотичних животиња, као и такса за држање музичких уређаја и приређивање музичког програма у угоститељским објектима.

До краја године, Влада Србије планира да усвоји и измену Закона о ауторским и сродним правима, којом ће се, између осталог, трајно укинути плаћање тзв. музичког динара за занатлије и обезбедити боља контрола у заштити ауторских права.

Ступањем на снагу закона који су усвојени на седници Скупштине Србије прошле недеље, значајно се растерећују занатлије, мала и средња предузећа, у којима данас ради близу милион људи. 
Јоомла templateс бy а4јоомла