Банер
Банер
Уклањају се могућности компанија за злоупотребе „пореских рајева“ - Предложено подношење ПДП пријаве до 30.јуна
Вести
четвртак, 04 октобар 2012 20:04

Извор: Министарство финансија и привреде

Значајна новина предвиђена изменама Закона о порезу на добит правних лица биће и уклањање могућности компанија за злоупотребе пореских рајева (оф шор јурисдикција) како би избегле плаћање српског пореза, истакнуто је вечерас на јавној расправи на Правном факултету, где је представљен Нацрт измена и допуна закона о порезу на добит правних лица.

Саветница министра финансија за порески систем Милица Бисић истакла је да ће порез на добит остати да се убира на републичком нивоу, а да ће се на локалу преиспитати начини прикуљања других накнада, о чему ће се тек у будућности расправљати.

Она се осврнула и на питање опорезивања услуга, истакавши да то није нешто на чему пореска политика треба да инсистира. „Међутим, имајући у виду токове новца из Србије ка различитим земљама, не само према онима са преференцијалним пореским системом, донета је одлука о увођењу опорезивања на услуге и нагласила да је то ништа друго него антиевазиона мера, односно спречавање избегавања плаћања пореза“, рекла је Милица Бисић.

Она је најавила да министарство ради и на многим другим законима, међу којима је и Закон о накнадама од коришћења јавних добара.

Према речима члана Радне групе на изради закона Светислава Костића, уводе се посебна правила везана за правна лица из земаља са преференцијалним пореским системом. До сада је за све компаније, независно од тога одакле долазе, односно где су регистровале своју делатност (Јапан, САД, Девичанска острва) пореска стопа по одбитку била иста и износила 20 одсто, али ће сада та пореска стопа за правна лица која су регистрована на оф шор дестинацијама бити 32 и 44 одсто, у зависности од врсте остварених прихода који се опорезују.

Костић је нагласио да су нацртом предвиђене и друге одредбе које треба да спрече одлив неопорезивих прихода. Он је подвукао и да је планирано да буду укинути и неки порески подстицаји, који у пракси нису ни коришћени, попут пореских подстицаја за концесиона улагања и слободне зоне.

„Предвиђено је и продужење рока за подношење пореских пријава са 10. марта на 30.јун. Мислимо да је 180 дана које ће имати компаније разуман рок да фирме припреме сву неопходну документацију“, рекао је Костић.

Костић је нагласио и да још увек није одлучено да ли ће се порез на добит повећати са 10 на 12 или на 15 одсто и оценио да ће, и поред тог повећања, Србија и даље бити међу земљама са најнижом стопом пореза на добит.

Он је истакао да су приходи од пореза на добит у 2011. години износили око 38 милијарди динара, а да се рачуна на додатних 20 милијарди динара по основу повећања овог пореза.

Учесници расправи, међу којима су били представници академске и стручне јавности, али и предузећа поздравили су већину предвиђених мера законом, као што су увођење реда у третирању правних лица која долазе са оф шор дестинација.

Они су оценили, да је, осим пореске политике, за привлачење инвестиција важно и побољшање пословног амбијента и правна сигурност. 
Јоомла templateс бy а4јоомла