Baner
Baner
Najavljena reforma paušalnog oporezivanja
Vesti
utorak, 16 oktobar 2012 13:29

Izvor: Tanjug / B92

Beograd -- Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je izmene više zakonskih propisa među kojima i zakon o akcizama, reformu paušalnog oporezivanja, poreza na imovinu.

Dinkić je rekao da će u narednoj godini biti urađen nov zakon o akcizama koji će predvideti petogodišnji tempo akciza kako bi duvanska industrija imala jasan plan poslovanja.

On je dodao da je u planu i reforma paušalnog oporezivanja kako bi se plaćao porez na imovinu, paušalni porez i porez i doprinos na plate, a ne kao do sada mnoštvo raznih poreza.

"Porez treba da se plaća srazmerno ekonomskoj snazi a razmišljamo i o tome da uvedemo porez na nekorišćeno poljoprivredno ili gradsko zemljište i omogućimo onima koji ga ne koriste da ga prodaju ili rentiraju", rekao je Dinkić.

On je najavio i da će do kraja ove sednice biti i promenjen porez na dobit preduzeća koji će sa 10 biti povećan na 15 odsto što je, ocenio je ministar, ipak niže poresko opterećenje nego u zemljama Evropske unije gde iznosi 25 posto.

Dinkić je naglasio da će biti uvedene i olakšice za velike investicije, a medju njima naveo da će one koje iznose više od milijardu dinara biti oslobodjene poreza na dobit u narednih 10 godina. 
Joomla templates by a4joomla