Банер
Банер
Порез на трансфере у пореске рајеве
Вести
уторак, 16 октобар 2012 14:04

Извор: Бета / Б92

Минстар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је да ће увести опорезивање трансакција у такозване "пореске рајеве".

Динкић је на представљању Беле књига Савета страних инвеститора (ФИЦ) Србије прецизирао да ће бити уведен порез по одбитку за трансфере у пореске рајеве и да ће та пореска стопа највероватних износити 30 одсто.

У оквиру пореске реформе, додао је он, биће уведено и опорезивање некоришћеног пољопривредног и градског земљишта.

Србија губи огромне приходе због великих површина необрадјиваног земљишта, истакао је Динкић и додао да ће они који поседују пољопривредно земљиште, а не обрадјују га или га не рентирају - морати да плате порез.

Динкић је казао и да ће порез на добит предузећа бити повећан са 10 на 15 одсто, али је нагласио да је то и даље знатно ниже од пореза у Европској унији који је око 25 одсто.

У измењеном Закону о порезу на добит предузећа, додао је Динкић, биће задржане повластице за инвеститоре који уложе више од једне милијарде динара, односно око 10 милиона евра, тако да ће бити ослободјени плаћања пореза на добит на рок од 10 година, као и олакшице за оне који реинвестирају профит.

Српски министар финансија и привреде казао је да ће у 2013. години бити донет нови закон о акцизама и као пример измена навео да ће се за дуванску индустрију предвидети кретање акциза у наредних пет година.

"Идеја је да се минимална просечна акциза на цигарете у Србији у средњорочном периоду усклади са оном у ЕУ", истакао је Динкић.

Према његовим речима, размишља се и о реформи паушалног опорезивања.

"Биће различито опорезовани сајџије и адвокати. Порез треба да се плаћа сразмерно економској снази", нагласио је Динкић.

Министар финансија и привреде је казао и да је идеја поједностављивања пореског системе да предузетници и занатлије плаћају само три врсте порезе - порезе и доприносе на плате, порез на имовину и паушални порез.

Динкић је казао и да је у току припрема буџета за 2013. годину којим су значајно смањене субвенције, буџетски кредити и други непотребни материјални издаци.

Он је рекао да неће прихватити никакав притисак других министара да попусти у вези са нивоом расхода и додао да је планирани дефицит од 3,5 одсто бруто домаћег производа "закуцан" и да се неће променити.

Према његовим речима, пољопривреда је једина област у којој нису смањене субвенције и буџет за пољопривреду је повећан 60 одсто, а уводе се и бесповратни кредити за инвестиције.

"Штедели смо на бирократским и непотребним трошковима државе, смањили смо субвенције за губиташе и средства за јавне набавке", рекао је Динкић.

Српски министар финансија Млађан Динкић раније је најавио да би Влада Србије требало да усвоји предлог буџета са 2013. годину до 25. октобра, а да расправа о њему у парламенту почене половином новембра. 
Јоомла templateс бy а4јоомла