Baner
Baner
Povoljniji krediti i pomoć ženama preduzetnicama
Vesti
ponedeljak, 22 oktobar 2012 09:37

Izvor: Ministarstvo finansija i privrede

Posebna savetnica u Ministarstvu finansija i privrede Dragijana Radonjić-Petrović najavila je danas podršku ženskom preduzetništvu, kroz povoljnije kredite Fonda za razvoj, ali i nefinansijske mere, poput obuka, pomoći u izradi biznis planova, govoreći o rezultatima studije o preduzetništvu žena u Srbiji.

Radonjić -Petrović je dodala da je jedna trećina učesnica u studiji navela da nije bila ozbiljno shvaćena, samo zbog tog što su žene, a da je jedna petina aktivnih preduzetnica imala lošiji tretman u odnosu na kolege. Ona je istovremeno istakla da žensko preduzetništvo u Srbiji predstavlja nesumnjiv potencijal, naglasivši da je zadatak Ministarstva finansija i privrede da popravi poslovnu klimu u Srbiji, sa posebnim fokusom na žensko preduzetništvo.

Direktorka Kancelarije "UN Women" u Srbiji Asja Varbanova je istakla da više od polovine žena u Srbiji, radnog doba, ne ulazi na tržište i ekonomski je neaktivno. Žene su, prema njenim rečima, prisutnije na neformalnom tržištu, što ne odgovara njihovom obrazovanju, imajući u vidu da sa fakulteta izađe 60 odsto žena.

Ona je naglasila da, kada je reč o preduzetništvu, žene u Srbiji imaju veliki potencijal, napomenuvši da je u zemljama EU, jedna od 10 žena preduzetnica, a jedan od četiri muškarca preduzetnik. 
Joomla templates by a4joomla