Банер
Банер
Обвезници предају Пореској управи пет милиона образаца годишње
Вести
понедељак, 29 октобар 2012 21:07

Извор: Министарство финансија и привреде

„Од следеће године крећемо са радикалном реформом Пореске управе ка моделу који ће омогућити привредницима да се баве својим послом, а да порески референти, уместо да се баве гомилом папира, буду посвећенији контроли. Тренутно, порески обвезници предају Пореској управи пет милиона образаца годишње, а наш циљ је увођење електронских пореских пријава“, изјавио је данас у Новом Саду министар финансија и привреде Млађан Динкић где је са рачуновођама из Новог Сада о разговарао о проблемима у раду Пореске управе.

Динкић је навео да конкурс за избор нових директора филијала Пореске управе траје до 31. октобра, након чега ће уследити тестирања и селекције кандидата.

„Наша идеја је да са избором нових директора Пореских управа, кренемо у реформу која ће значити набавку јединственог информационог система, увођење обавезе да од средине 2014. године сви порески обвезници предају електронске пореске пријаве и да рачуноводствене службе привредника немају физички контакт са шалтерима Пореске управе“, рекаоје Динкић и додао да ће реформа успети уз подршку привредника, предузетника и рачуноводствених агенција.

„Са свима њима наставићемо комуникацију, желимо да нас обавештавају о свим проблемима како бисмо успели да спроведемо ову реформу“, казао је Динкић и додао да је идентификовање проблема на релацији привреда Пореска управа један од првих корака у процесу реформе тог државног органа.

„Циљ је да Пореска управа не тражи од пореских обвезника достављање података, већ да уз помоћ информационог система сама набавља потребне податке“, рекао је Динкић и додао да ће се предстојећа реформа односити и на пореске инспекторе и њихов рад.

„Инспектори немају уједначене критеријуме, пристрасни су понекад, некада се одређују астрономске казне за врло мале прекршаје и ми то хоћемо да променимо. Желимо да уведемо непристрастан однос инспектора према предузећима, свеобухватну проверу без изузетака и привилегија, да опхођење инспектора буде уљудно, културно, са уважавањем, а не да се привредници у неким случајевима понижавају и малтретирају“, навео је министар финансија и привреде.

Министар Динкић је рекао да се Србија лоше котира на листи земаља по једноставности плаћања пореза и као пример навео да се у Србији порез плаћа 66 пута, а у Шведској 2 пута годишње.

Саветовању су присуствовали и саветник министра финансија и привреде за реформу Пореске управе Иван Симич, саветница министра финансија и привреде Милица Бисић, в.д. директора Пореске управе Љиљана Ковачевић, као и чланови Удружења власника рачуноводствених агенција УВРА из Новог Сада.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић посетио је данас у Новом Саду филијалу Пореске управе где је разговарао са запосленима. 
Јоомла templateс бy а4јоомла