Baner
Baner
Obveznici predaju Poreskoj upravi pet miliona obrazaca godišnje
Vesti
ponedeljak, 29 oktobar 2012 21:07

Izvor: Ministarstvo finansija i privrede

„Od sledeće godine krećemo sa radikalnom reformom Poreske uprave ka modelu koji će omogućiti privrednicima da se bave svojim poslom, a da poreski referenti, umesto da se bave gomilom papira, budu posvećeniji kontroli. Trenutno, poreski obveznici predaju Poreskoj upravi pet miliona obrazaca godišnje, a naš cilj je uvođenje elektronskih poreskih prijava“, izjavio je danas u Novom Sadu ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić gde je sa računovođama iz Novog Sada o razgovarao o problemima u radu Poreske uprave.

Dinkić je naveo da konkurs za izbor novih direktora filijala Poreske uprave traje do 31. oktobra, nakon čega će uslediti testiranja i selekcije kandidata.

„Naša ideja je da sa izborom novih direktora Poreskih uprava, krenemo u reformu koja će značiti nabavku jedinstvenog informacionog sistema, uvođenje obaveze da od sredine 2014. godine svi poreski obveznici predaju elektronske poreske prijave i da računovodstvene službe privrednika nemaju fizički kontakt sa šalterima Poreske uprave“, rekaoje Dinkić i dodao da će reforma uspeti uz podršku privrednika, preduzetnika i računovodstvenih agencija.

„Sa svima njima nastavićemo komunikaciju, želimo da nas obaveštavaju o svim problemima kako bismo uspeli da sprovedemo ovu reformu“, kazao je Dinkić i dodao da je identifikovanje problema na relaciji privreda Poreska uprava jedan od prvih koraka u procesu reforme tog državnog organa.

„Cilj je da Poreska uprava ne traži od poreskih obveznika dostavljanje podataka, već da uz pomoć informacionog sistema sama nabavlja potrebne podatke“, rekao je Dinkić i dodao da će se predstojeća reforma odnositi i na poreske inspektore i njihov rad.

„Inspektori nemaju ujednačene kriterijume, pristrasni su ponekad, nekada se određuju astronomske kazne za vrlo male prekršaje i mi to hoćemo da promenimo. Želimo da uvedemo nepristrastan odnos inspektora prema preduzećima, sveobuhvatnu proveru bez izuzetaka i privilegija, da ophođenje inspektora bude uljudno, kulturno, sa uvažavanjem, a ne da se privrednici u nekim slučajevima ponižavaju i maltretiraju“, naveo je ministar finansija i privrede.

Ministar Dinkić je rekao da se Srbija loše kotira na listi zemalja po jednostavnosti plaćanja poreza i kao primer naveo da se u Srbiji porez plaća 66 puta, a u Švedskoj 2 puta godišnje.

Savetovanju su prisustvovali i savetnik ministra finansija i privrede za reformu Poreske uprave Ivan Simič, savetnica ministra finansija i privrede Milica Bisić, v.d. direktora Poreske uprave Ljiljana Kovačević, kao i članovi Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija UVRA iz Novog Sada.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić posetio je danas u Novom Sadu filijalu Poreske uprave gde je razgovarao sa zaposlenima. 
Joomla templates by a4joomla