Банер
Банер
До пролећа закони о занатству и задругама
Вести
петак, 09 новембар 2012 09:17

Извор: Министарство финансија и привреде

Предлози Закона о занатству и Закона о задругама биће уобличени до пролећа наредне године након чега ће бити предати влади и скупштини на усвајање, најавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић након састанка са представницима Удружења предузетнка Србије.

Он је у Палати Србија рекао да се на овим законским предлозима већ одавно ради са представницима предузетника и занатлија.

Динкић је рекао да је на састанку упознао представнике предузетника којих у Србији има 300.000 са намерама да у текућем месецу влада и скупштина усвоје три важна закона који би требало да додатно побољшају услове пословања предузетника и занатлија.

Најважнији је закон о редовности плаћања где се уводи обвеза плаћања приведе у року од 60 дана и обавеза државе да привреди плаћа у току од 45 дана и постане генератор финансијске дисциплине, додао је он.

Министар је истакао да су предузетници поздравили предлог ресорног министарства и владе да се посебним законом изврши условни отпис затезних камата и одобри мировање пореског дуга за све предузетнике и мала и средња предузећа на период од две године.

"На тај начин подигле би се блокаде предузетницима који имају блокиране рачуне због неплаћених пореских дуговања и свако би добио шансу да постане уредни порески платиша тако што би само морао да уплати обавезе за новембар и децембар и од нове године настави да редовно сервисира обавезе", објаснио је Динкић.

Према његовим речима, у финалној је фази и закон који је усвојила претходна влада а сад се дорађује, а то је Предлог измена закона о ауторским правима којим би се трајно укинуо "музички динар" за занатлије и смањио за остале предузетнике.

Ова три законска предлога треба влада да усвоји током овог месеца и да их, заједно са законом о буџету, скупштина усвоји почетком децембра, казао је Динкић.

Министар је подсетио да је укинуто 138 парафискалних намета као и фискалне касе за занатлије као и да је донет закон којим ће строго бити контролисана црна економија и спречена нелојална конкуренција јер ће од нове године Пореска управа контролисати пословање нерегистрованих фирми, што је до сада било у надлежности тржишне инспекције и било неефикасно.

Представници предузетника и занатлија позитивно су оценили данашњи сасатанак са министром Динкићем истакавши да су директни разговори најбољи пут да се реше сви проблеми и унапреде услови пословања. 
Јоомла templateс бy а4јоомла