Банер
Банер
Фолксбанка постаје Сбербанка
Вести
петак, 09 новембар 2012 09:27

Извор: Бета / Б92

Москва -- Аустријска Фолксбанк интернационал АГ убудуће ће пословати под именом Сбербанк јуроп АГ (Еуропе), саопштила је данас московска Сбербанка.

Фолксбанку је у фебруару ове године за 505 милиона евра купила руска Сбербанка.

Фолксбанк интернационал АГ, некадашња источноевропска банкарска подружница аустријске Фолксбанке, а сада Сбербанк јуроп, поседује мрежу од девет универзалних банака у осам средњеевропских и источноевропских земаља - Србији, Словачкој, Чешкој, Мадјарској, Словенији, Хрватској, БиХ и Украјини.

Те универзалне банке пословале су, према подацима из јуна ове године, преко 296 филијала и запошљавале 4.195 људи, наводи се у саопштењу руске Сбербанке.

У саопштењу је прецизирано да је Сбербанк јуроп 1. новембра уписана у аустријски трговачки регистар и седиште те банке је у Бечу.

У саопштењу објављеном на сајту руске Сбербанке пише да је то највећа банка у Руској Федерацији, једна од пет највећих банака у Европи по тржишном капиталу и да спада у ред економски најуспешнијих финансијских институција у свету.

Заменик председника Управног одбора Сбербанке Сергеј Горков оценио је да је оснивање Сбербанк јуроп АГ "важан корак у процесу трансформације Сбербанке у глобалну финансијску институцију".

Зигфрид Волф, председник надзорног одбора нове Сбербанк јуроп, изјавио је да ће та групација профитирати не само од бренда њеног новог и снажног власника - Сбербанке, већ ће моћи да успостави везе и са "економски обећавајућим руским регионом" и да има користи од "глобалног присуства Сбербанке". 
Јоомла templateс бy а4јоомла