Банер
Банер
За иновативне пројекте 1,9 мил. €
Вести
среда, 14 новембар 2012 13:50

Извор: Бета / Б92

Београд -- Фонд за инвестициону делатност доделио је 1,9 милиона евра за иновативне пројекте које спроводи 14 компанија у Србији.

Та средства додељена су у оквиру Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација који су део Пројекта подршке иновацијама у Србији, финансираног кроз претприступне фондове Европске уније (ИПА) и у сарадњи са Светском банком.

"Кроз Програм суфинансирања иновација, пет компанија чији су пројекти одабрани добиће средства у износу до 300.000 евра док је у оквиру Програма раног развоја предвидјено финансирање девет предузећа у наредних годину дана у износу до 80.000 евра", казао је министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић приликом доделе тих средстава.

Он је рекао да су уз помоћ ЕУ и Светске банке обезбедјена средства која ће допринети подстицању научно-технолошког развоја у Србији.

"Посебно је значајно да најбоље идеје долазе из свих делова Србије и да се односе на различите области попут машинства, медицине, прехрамбене индустрије", казао је Обрадовић.

Он је истакао да Србија има идеје и компаније способне да те иновације пласирају на медјународно тржиште. Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс истакао је да су иновације предуслов даљег развоја Европе.

"Да би Европа задржала позицију највећег светског извозника, неопходно је инвестирати у иновативне пројекте. Ово је трећи пут да ЕУ пружа финансијску подршку иновацијама у Србији зато што су иновације услов конкурентне економије а без јаке економије нема ни уласка у ЕУ", рекао је Мартинс.

Он је нагласио да су у априлу ове године већ додељена средства за 11 српских компанија док су за 2013. годину планирана још два конкурса за финансирање иновативних пројеката у Србији. 
Јоомла templateс бy а4јоомла