Банер
Банер
Мање папира за трудничко боловање и боловање преко 30 дана
Вести
уторак, 04 децембар 2012 21:12

Извор: РТС

Кампања РТС-а и Национална алијанса за локални економски развој под називом "Питајте када" постигла је још један значајан резултат. После укидања 138 парафискалних намета које је омогућило значајне уштеде и привреди и грађанима, сада је поједностављена процедура за остваривања надокнаде током дужег боловања.

Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање усвојили су препоруку НАЛЕД-а и укинули чак седам од 11 прописа, па ће труднице и послодавци подносити мање докумената. То се не односи само на будуће мајке, већ и на све остале који су на боловању дуже од месец дана.

"Успели смо стварно једну велику ствар, а то је да скратимо, да смањимо папирологију, број одлазака на шалтер и број докумената који се подносе да би се остварила рефундација, да би привредник могао да добије натраг паре које је дао за трудничко боловање трудници, односно било којој другој особи која је на боловању више од 30 дана", објашњава Јелена Бојовић из НАЛЕД-а.

Родитељи сматрају да је ово важан корак, јер је за остваривање било какве накнаде било потребно много и времена и новца.

"То је велики помак у врло позитивном смислу. Сматрамо да је раније било крајње непотребно оптеретити једну такву групу као што су труднице и породиље двоструким документима и беспотребном администрацијом", каже Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ".

Раније су труднице, породиље и послодавци морали да прикупе 86 листова разне документације, од чега је чак 80 непотребно.

Са поједностављеном процедуром – а данашња одлука је само један корак – привреда би уштедела око 690 милиона динара годишње, што је довољно да се запосли 1.200 људи. 
Јоомла templateс бy а4јоомла