Baner
Baner
Manje papira za trudničko bolovanje i bolovanje preko 30 dana
Vesti
utorak, 04 decembar 2012 21:12

Izvor: RTS

Kampanja RTS-a i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj pod nazivom "Pitajte kada" postigla je još jedan značajan rezultat. Posle ukidanja 138 parafiskalnih nameta koje je omogućilo značajne uštede i privredi i građanima, sada je pojednostavljena procedura za ostvarivanja nadoknade tokom dužeg bolovanja.

Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojili su preporuku NALED-a i ukinuli čak sedam od 11 propisa, pa će trudnice i poslodavci podnositi manje dokumenata. To se ne odnosi samo na buduće majke, već i na sve ostale koji su na bolovanju duže od mesec dana.

"Uspeli smo stvarno jednu veliku stvar, a to je da skratimo, da smanjimo papirologiju, broj odlazaka na šalter i broj dokumenata koji se podnose da bi se ostvarila refundacija, da bi privrednik mogao da dobije natrag pare koje je dao za trudničko bolovanje trudnici, odnosno bilo kojoj drugoj osobi koja je na bolovanju više od 30 dana", objašnjava Jelena Bojović iz NALED-a.

Roditelji smatraju da je ovo važan korak, jer je za ostvarivanje bilo kakve naknade bilo potrebno mnogo i vremena i novca.

"To je veliki pomak u vrlo pozitivnom smislu. Smatramo da je ranije bilo krajnje nepotrebno opteretiti jednu takvu grupu kao što su trudnice i porodilje dvostrukim dokumentima i bespotrebnom administracijom", kaže Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

Ranije su trudnice, porodilje i poslodavci morali da prikupe 86 listova razne dokumentacije, od čega je čak 80 nepotrebno.

Sa pojednostavljenom procedurom – a današnja odluka je samo jedan korak – privreda bi uštedela oko 690 miliona dinara godišnje, što je dovoljno da se zaposli 1.200 ljudi. 
Joomla templates by a4joomla