Baner
Baner
Podnošenje pojedinačne poreske prijave (PPP) elektronskim putem
Vesti
četvrtak, 03 januar 2013 14:42

Izvor: Poreska uprava

Poreska uprava Republike Srbije će od petka, 4. januara, svim poreskim obveznicima omogućiti da podnesu pojedinačnu poresku prijavu (PPP) elektronskim putem preko sajta www.poreskauprava.gov.rs

Elektronsku pojedinačnu poresku prijavu moći će da podnesu i poreski obveznici koji još uvek nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat (elektronski potpis). Rok za podnošenje prijave je 31. januar 2013.

Na sajtu Poreske uprave 4. januara 2013. biće postavljen link preko koga će poreski obveznici moći da pošalju unapred pripremljene fajlove sa pojedinačnim poreskim prijavama. Struktura tih fajlova i uputstvo za njihovo kreiranje biće dostupni takođe na sajtu Poreske uprave Republike Srbije.

Poreska uprava želi na ovaj način poreskim obveznicima da omogući što jednostavniju dostavu pojedinačne poreske prijave, bez nepotrebnih troškova, gubljenja vremena i  čekanja u redovima, ali i da ih podstakne da u što većoj meri elektronski posluju sa Poreskom upravom, što će biti zakonska obaveza od 1. jula 2014. godine.

Za pristup delu sajta za podnošenje pojedinačne poreske prijave dovoljno je uneti PIB poreskog obveznika kao i broj lične karte jednog od zakonskih zastupnika.

Poreskim obveznicima koji već koriste servise portala E-porezi (upotrebom digitalnog kvalifikovanog sertifikata) biće omogućena dostava PPP na uobičajen način.

Sve poreske obveznike koji još nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat pozivamo da to učine što pre jer će od 1. jula 2014. podnošenje poreskih prijava biti moguće samo elektronskim putem.

Obveznik podnošenja pojedinačne poreske prijave je isplatilac prihoda - pravno lice, preduzetnik, fizičko lice u prethodnoj kalendarskoj godini.

Statistika uloženih pojedinačnih prijava poreza u 2012. za 2011.

Svih prijava - 160.041
Uloženih u papirnom obliku - 155.549
Uloženih na CD - 4.492
Uloženih elektronskim putem - 0 
Joomla templates by a4joomla