Baner
Baner
Nove poreske obaveze u 2013.
Vesti
petak, 04 januar 2013 12:53

Izvor: RTS

Nova godina donela znatne poreske olakšice, ali i neke nove obaveze prema državi. Neke od olakšica su sticanje uslova za otpis kamate na poreski dug, mirovanje poreskog duga i uvođenje i predvidivosti oporezivanja duvanskih proizvoda.

U 2013. godinu ušli smo sa znatnim poreskim olakšicama, ali i novim obavezama privrede i građana prema državi. Među novinama su sticanje uslova za otpis kamata, mirovanje poreskog duga, uvođenje trogodišnjeg akciznog kalendara i predvidivosti oporezivanja duvanskih proizvoda.

Prvo je ukinuto 138 parafiskalnih nameta, od taksi za isticanje firmi do fiskalnih kasa za zanatlije. To bi trebalo da privuče nove investicije i olakša poslovanje.

Od 1. januara sva mala i srednja preduzeća sa godišnjim prihodom većim od 50 miliona dinara PDV će izmirivati po naplaćenoj, a ne fakuturisanoj robi. Granica za uključivanje firmi i sistem PDV-a podiže se sa 4 na 8 miliona dinara. PDV će u građevinarstvu plaćati investitori, a ne kao do sada izvođači.

Prvi put se uvode i kazne za državu ukoliko kasni sa povraćajem PDV-a, a privrednici i građani koji su 31. oktobra 2012. godine imali poreska dugovanja mogu steći uslov za otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog poreskog duga.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Aleksandar Ljubić kaže da će svi dužnici koji do kraja januara izmire obaveze za novembar i decembar prošle i januar ove godine, steći pravo na mirovanje kamate.

"I u naredne dve godine ukoliko budu plaćali mesec za mesec, sve tekuće obaveze po isteku od dve godine, biće im otpisana kamata, a onda će glavnicu imati mogućnost da plate u redovne 24 rate u naredne dve godine", objašnjava Ljubić.

Novi nameti su povećanje poreza na dividende i kamate sa 10 na 15 odsto, i povećanje poreza na dobit i poreza na kamate u istoj srazmeri.

To se odnosi i na unakrsno oporezivanje imovine vrednije od 35 miliona dinara sa prihodima fizičkih lica, što je uz uvođenja socijalnih karata pokušaj uspostavljanja pravednijeg društva.

"Svi oni koji nisu prijavili porez na dohodak, a imaju imovinu, oni treba da budu zabrinuti i tu se očekuje prema iskustvima bivših jugoslovenskih republika znatan priliv sredstava. Ukoliko se ustanovi da se ne može dokazati da je imovina stečena iz dohotka ta imovina će biti oporezovana", upozorava privredni savetnik Andrija Jovičić.

Kada je reč o akciznoj politici na cigarete, ustanovljen je kalendar povećanja akciza na svakih šest meseci za dva odnosno dva i po dinara, pa će potrošnja cigareta puniti budžet sa 14 odsto.

"Dobra stvar jeste da ćemo imati predvidivost u smislu da ćemo znati koliko je to opterećenje za nas kao duvansku industriju. Druga bitna stvar za državu Srbiju je što se sa ovim novim akciznim kalendarom Srbija približava EU kada je u pitanju harmonizacija u oblasti duvanskih proizvoda", ističe direktor kompanije "Britiš Ameriken Tobako" Srđan Lazović.

U Srbiji problem i dalje ostaje opšta nelikvidnost gde su međusobna dugovanja konstantno oko 200 milijardi dinara pri čemu je u blokadi oko 62 hiljade firmi.

Po ustanovljavanju socijalnih karata znaće se koliko je porodica u konstantnoj materijalnoj blokadi, što je put ka uspostavljanju pravednijeg društva. 
Joomla templates by a4joomla