Банер
Банер
Држава помаже оснивање ИТ фирми
Вести
понедељак, 14 јануар 2013 13:14

Извор: Бета / Б92

Београд -- Држава Србија ће за помоћ оснивању информационих технолошких (ИТ) фирми у 2013. издвојити укупно до милион евра.

Како је најавила саветник у српском министарству финансија и привреде Јасна Матић, државни програм подршке домаћој ИТ индустрији бити завршен до краја фебруара и да ће ће, поред субвенција до 25.000 евра за "почетнике" (старт ап), имати још три компоненте.

То су, како је прецизирале, подршка фирмама које се баве аутсорсингом, односно израдом програма за стране компаније, подршка за развијање сопствених програма и рад на привлачењу великих страних фирми да отварају развојне центре у Србији.

"Цео програм биће завршен до краја фебруара, како би могао да се представи почетком марта (на сајму информационих технологија) у Хановеру и стави нас у ред земаља које интензивно инвестирају у ИТ", рекла је Матићева.

Она је казала да би реализација програма подршке ИТ индустрији требало да крене средином године и да ће ићи постепено са двадесетакили тридесетак пројеката, јер,како је рекла, на почетку неће моћи да се надје толико велики број добрих пројеката.

"Оно што је нека гаранција успеха је да ми у свим тим компонетама имамо један број успешних фирми. Идеја програма је да тај део ограничених примера мерама подршке повећамо на много већи број", истакла је она.

Према речима Матићеве, планирано је да се уведу и олакшице за запослене за предузећа која се баве аутсорсингом, односно писањем самог програмског кода, за софтвер које је већ осмислио страни партнер.

"Још разматрамо детаљне модалитете како би то изгледало, али то је нешто што су и друге земље урадиле. Вероватно ће ићи у правцу ослободјења, односно смањења пореза на плате запослених и донекле доприноса", казала је саветница министра финансија и привреде.

Матићева је казала да има мишљења да је аутсорсинг нижи степен вредности, нешто као лон посао у текстилној индустрији, али је оценила да је за земљу која тек треба да доживи велики развој ИТ-а, као што је Србијим, важно да се подржи све компоненте. Према њеним речима, Србија ће се у помоћи новооснованим (старт-ап) предузећима ослонити на такозвани чилеански модел.

По том моделу, прецизирала је, расписују се конкурси за најбоље ИТ идеје које се онда подржавају са 25.000 евра, на период од шест месеци, уз обавезу да се најдје и познати финансијер који бави информационим технологијама.

"Српским фирмама треба помоћи и да освоје нова тржишта, да надју клијенте и у аутсорсинг бизнису и у производњи сопствених програма",истакла је Матићева и додала да ће држава помоћи кроз организацију изложби или слање делегација на потенцијална извозна тржишта.

"За наше аутсорсиг фирме треба да налазе партнере на развијеним тржиштима, пре свега у Америци, а онда за нас специфично и у Немчкој, док за отове производе тржишта треба тражити у земљама у развоју, са којима имамо традиционално добре односе", навела је она.

Како је истакла Матићева, на трзизштима Блиског истока, Африке и средње Азије српске фирме са својим банакрским производима, производима за управљање пословањем заиста могу да надју добро тржиште. 
Јоомла templateс бy а4јоомла