Банер
Банер
Најава: Повећава се лимит за паушално опорезивање са 3 на 6 милиона динара
Вести
четвртак, 07 март 2013 13:43

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је данас да би у априлу требало да почне реализација Програма подршке малим предузећима и занатлијама кроз давање бесповратних средстава за инвестиције, односно куповину алата и опреме.

Динкић је, после редовног тромесечног састанка са представницима предузетника и занатлија, истакао да је за тај програм обезбеђено 100 милиона динара за почетак, и да ће средства бити повећана ако тражња буде велика.

Програм подразумева да држава обезбеди бесповратна средства до 25 одсто инвестиције, односно до 25.000 евра, уз учешће предузећа и занатлија од пет одсто, док би остатак дале банке, и то без средстава обезбеђења, само уз ручну залогу, објаснио је он.

Динкић је најавио да ће тај програм министарство предложити влади током марта, тако да би његово спровођење требало да почне у априлу истичући да су мала предузећа и занатлије важан део акционог плана за реиндустријализацију Србије.

Према његовим речима, биће предузете и мере за релаксацију услова рефинансирања кредита које су узела мала предузећа и занатлије, и то ће важити и за субвенционисане кредите код комерцијалних банака и за кредите Фонда за развој, како би неки краткорочни кредити били претворени у дугорочне.

Такође, један од предлога предузетника на састанку био је да се направи дугорочна стратегија извоза Србије уз супституцију увоза домаћом производњом, рекао је Динкић истичући да ће уз помоћ Управе царина бити направљена анализа шта све Србија увози и предузете мере подстицаја за производњу те робе.

Биће и олакшани услови за плаћање паушалног пореза за занатлије и предузетнике и већ овог пролећа цензус ће бити повећан са садашњих три милиона динара на шест милиона, а радиће се и на додатним мерама за умањење намета, навео министар.

Пошто је било доста жалби на нелојалну конкуренцију из области "црне економије", у областима као што су производња колача или дрвна индустрија, Пореска управа направиће план примене новог закона који ће предвидети да та институција има овлашћења да контролише нерегистроване фирме и од овог пролећа кренуће озбиљне контроле, додао је Динкић.

Он је најавио и да ће до краја године бити донет модеран закон о занатству који би помогао да занатлије добију место у друштву које заслужују и подсетио да је у оквиру Министарства финансија и привреде формиран сектор за предузетништво.

Представници предузетника оценили су после састанка да су планиране мере добре и да треба видети како ће оне изгледати у пракси, као и да је позитивно што се министарство активно укључило у решавање горућих проблема у сектору предузетништва и малих предузећа.

Извор: Министарство финансија и привреде


 
Јоомла templateс бy а4јоомла