Baner
Baner
Najava: Povećava se limit za paušalno oporezivanje sa 3 na 6 miliona dinara
Vesti
četvrtak, 07 mart 2013 13:43

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je danas da bi u aprilu trebalo da počne realizacija Programa podrške malim preduzećima i zanatlijama kroz davanje bespovratnih sredstava za investicije, odnosno kupovinu alata i opreme.

Dinkić je, posle redovnog tromesečnog sastanka sa predstavnicima preduzetnika i zanatlija, istakao da je za taj program obezbeđeno 100 miliona dinara za početak, i da će sredstva biti povećana ako tražnja bude velika.

Program podrazumeva da država obezbedi bespovratna sredstva do 25 odsto investicije, odnosno do 25.000 evra, uz učešće preduzeća i zanatlija od pet odsto, dok bi ostatak dale banke, i to bez sredstava obezbeđenja, samo uz ručnu zalogu, objasnio je on.

Dinkić je najavio da će taj program ministarstvo predložiti vladi tokom marta, tako da bi njegovo sprovođenje trebalo da počne u aprilu ističući da su mala preduzeća i zanatlije važan deo akcionog plana za reindustrijalizaciju Srbije.

Prema njegovim rečima, biće preduzete i mere za relaksaciju uslova refinansiranja kredita koje su uzela mala preduzeća i zanatlije, i to će važiti i za subvencionisane kredite kod komercijalnih banaka i za kredite Fonda za razvoj, kako bi neki kratkoročni krediti bili pretvoreni u dugoročne.

Takođe, jedan od predloga preduzetnika na sastanku bio je da se napravi dugoročna strategija izvoza Srbije uz supstituciju uvoza domaćom proizvodnjom, rekao je Dinkić ističući da će uz pomoć Uprave carina biti napravljena analiza šta sve Srbija uvozi i preduzete mere podsticaja za proizvodnju te robe.

Biće i olakšani uslovi za plaćanje paušalnog poreza za zanatlije i preduzetnike i već ovog proleća cenzus će biti povećan sa sadašnjih tri miliona dinara na šest miliona, a radiće se i na dodatnim merama za umanjenje nameta, naveo ministar.

Pošto je bilo dosta žalbi na nelojalnu konkurenciju iz oblasti "crne ekonomije", u oblastima kao što su proizvodnja kolača ili drvna industrija, Poreska uprava napraviće plan primene novog zakona koji će predvideti da ta institucija ima ovlašćenja da kontroliše neregistrovane firme i od ovog proleća krenuće ozbiljne kontrole, dodao je Dinkić.

On je najavio i da će do kraja godine biti donet moderan zakon o zanatstvu koji bi pomogao da zanatlije dobiju mesto u društvu koje zaslužuju i podsetio da je u okviru Ministarstva finansija i privrede formiran sektor za preduzetništvo.

Predstavnici preduzetnika ocenili su posle sastanka da su planirane mere dobre i da treba videti kako će one izgledati u praksi, kao i da je pozitivno što se ministarstvo aktivno uključilo u rešavanje gorućih problema u sektoru preduzetništva i malih preduzeća.

Izvor: Ministarstvo finansija i privrede


 
Joomla templates by a4joomla