Baner
Baner
Nove usluge APR-a: besplatna registracija internet i elektronske adrese za prijem pošte
Vesti
četvrtak, 16 maj 2013 13:23

Agencija za privredne registre (APR) od 1. maja 2013. godine pruža mogućnost besplatne registracije elektronske adrese za prijem pošte, internet adrese i kontakt podatake. Ovi podaci biće objavljeni na zvaničnoj internet stranici APR-a, uz ostale registrovane podatke o privrednom društvu ili preduzetniku.

Da bi APR registrovala ove podatke potrebno je da se u naznačeno polje registracione prijave unesu podaci o elektronskoj adresi za prijem pošte, internet adresi i kontakt telefoni, a Agencija će ih besplatno registrovati i objaviti na svojoj internet stranici.

U susret elektronskoj registraciji

Registracijom elektronske adrese za prijem pošte biće olakšana komunikacija između privrednih društava i preduzetnika i Agencije u toku samog postupka obrade predmeta. Uz to, APR najavljuje da će uskoro biti u prilici da ponudi i nove elektronske servise, zahvaljujući kojima će korisnici moći i sami da promene pojedine podatke u Registru privrednih subjekata, ali će za korišćenje ove usluge biti neophodno posedovanje sertifikovanog elektronskog potpisa. Takođe, registracijom navedenih podataka napraviće se zajednički korak ka elektronskoj registraciji za koju se APR ubrzano priprema, stvarajući uslove za njegovu skorašnju primenu.

Osim elektronske, moguće je registrovati i adresu za prijem pošte jer novi Zakon o privrednim društvima („Službeni glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011) propisuje da pored sedišta, kao mesta na teritoriji Republike Srbije iz koga se upravlja poslovima društva i koje je kao takvo određeno osnivačkim aktom ili odlukom skupštine društva i registrovano u registru, privredno društvo može imati i posebnu adresu za prijem pošte koja je registrovana u Registru privrednih subjekata.

Zašto je korisno registrovati posebnu adresu za prijem pošte

Registracijom posebne adrese za prijem pošte obezbeđujete uslove da papirna forma odluke registratora stigne na adresu na kojoj to vama najviše odgovara. Odluka registratora biće uručena na ovaj način samo ako je tako naznačeno u registracionoj prijavi. U suprotnom, Agencija za privredne registre nema obavezu da dostavlja pismeni otpravak svoje odluke jer je Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre (’’Službeni glasnik RS’’, 099/2011 od 27.12.2011) propisano da se odluke registratora, donete u postupku registracije, istovremeno objavljuju i na internet stranici APR-a. Zakonom je propisano da registracija proizvodi pravno dejstvo prema trećim licima narednog dana od dana objavljivanja na zvaničnom sajtu APR-a, pa Agencija više nema zakonsku obavezu da izdaje štampani primerak odluke, osim ukoliko se to izričito ne zahteva.

Podsećamo, dostavljanje pismenog otpravka odluke registratora vrši se na isključivi zahtev podnosioca prijave.

Idući u susret elektronskoj registraciji, Agencija za privredne registre poziva da se na vreme besplatno registruje adresa za prijem elektronske pošte, a kako je internet stranica APR-a zvanični izvor registrovanih podataka koji posećuje veliki broj korisnika, ovo je odlična prilika da objavljivanjem internet adrese povećate vidljivost Vaše firme u javnosti.

Besplatna registracija i promena navedenih podataka omogućena je na osnovu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za poslove registracije i druge usluge koje pruža Agencija za privredne registre („Službeni glasnik“ br. 39/ 2013, od 30.04.2013).

Izvor: Agencija za privredne registre (APR), u Beogradu, 10. maja 2013. godine


 
Joomla templates by a4joomla