Baner
Baner
Poreska uprava: Fiskalne kase zastarele – kreiranje računa i prijava prometa direktno na serveru PU
Vesti
ponedeljak, 29 jul 2013 10:54

BEOGRAD - Direktor Poreske uprave Ivan Simič izjavio je danas da su se prvi rezultati bolje naplate poreza pokazali u julu ističući da će, bez izuzetka, biti blokirana sva preduzeća koja imaju poreska dugovanja.

Simič je u intervjuu Tanjugu izrazio očekivanje da će takav tempo naplate biti zadržan do kraja godine i dodao da je iznenađen što neka državna preduzeća i ustanove godinama nisu plaćali porez, i to niko nije nadzirao, a sada u medijima postoje primedbe zbog blokada.

On je naveo i da svakodnevno razgovara sa poreskim obveznicima koji imaju teškoće u plaćanju poreza, ali da će se, pošto je fizički nemoguće da primi sve zainteresovane, u to uključivati i direktori filijala Poreske uprave u narednim mesecima.

Govoreći o prvih šest meseci na čelu te institucije, Simič je istakao da na njega nije bilo nikakvih pritisaka i da je uspeo da ostvari planirano, ali da je nezadovoljan brojem prijava PDV-a koje stižu elektronskim putem jer je napredak na tom polju spor.

Povodom unakrsne provere imovine i prihoda građana, on je najavio da će se najpre kontrolisati građani za koje se procenjuje da imaju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, ali je nisu prijavili.

"Mi smo već sad u nekim gradovima u Srbiji dobili informacije i podatke da neki koji imaju kuće za koje ocenjujemo da su vredne više od 35 miliona dinara nisu prijavili imovinu. Najpre ćemo se baviti njima, tako što ćemo ih pozivati da tu imovinu prijave, i biće kažnjeni jer to nisu učinili", naveo je Simič.

On je rekao i da se podnete prijave imovine građana i dalje unose u bazu podataka jer je pred istek roka stiglo najviše prijava i očekuje se da do kraja avgusta taj posao bude završen.

"Onda ćemo te podatke da lepo sortiramo, da vidimo šta i kako. Stvorićemo bazu podataka o toj imovini, a za to vreme ćemo da gledamo te koji nisu prijavili imovinu, ili preko nekretnina koje imaju, koje se vide, ili preko nekih pokretnih stvari, kao što su kola i drugo", precizirao je Simič.

Što se tiče kontrole poreskih obveznika u izdavanju fiskalnih računa, on je istakao da su u poslednja dva meseca te kontrole pojačane i da je utvrđeno da od svih kontrolisanih u proseku oko 50 odsto ne izdaje fiskalne račune što se odražava i na poreske prihode.

Prema njegovim rečima, fokus u kontrolama je na onima koji rade sa gotovim novcem- razne ugostiteljske radnje, picerije, pekare, mesare jer tu može da se najviše utaji tako što se ne izdaju računi.

"To je u svim državama isto. Oni koji rade sa gotovim novcem kod njih je najveći rizik da ne izdaju račun", napomenuo je Simič ističući da će se kontrolisati i druge delatnosti kako ne bi bilo "negativne konkurencije, da samo jedni imaju kontrole, a drugi ne".

Poreska uprava dodelje broj izlaznom računu

S druge strane, imajući u vidu da nema dovoljno inspektora u martu ili aprilu sledeće godine počeće se sa onlajn kontrolama kako bi se svakog trenutka dobili tekući podaci o tome ko izdaje račune, a ko ne, najavio je Simič.

"Ne možemo da idemo prebrzo jer moramo da promenimo određene propise i da ih prilagodimo tome. Jednostavno, tehnologija je išla napred i fiskalne kase nisu više odgovarajuće za ovaj sistem, nama treba nešto da možemo u trenutku da proverimo da li se izdaju računi", naveo je on.

"Pre je to išlo preko štampača, danas svi imaju kompjutere i internet, i pre nego što se izda račun, moraće da dođe podatak u Poresku upravu na server da mi damo broj i to će se sve dešavati u par desetina sekundi i neće ništa dodatno zahtevati od poreskih obveznika", rekao je Simič.

Uplata poreza i doprinosa na jedan račun od 1. januara 2014. godine

On je naglasio i da po pitanju uvođenja objedinjene uplate poreza od 1. januara i prelaska na elektronsko poslovanje od 1. jula naredne godine sve ide po planu i da neće biti odstupanja od tih rokova.

Simič je naveo da poreski obveznici sporo prelaze na elektronsko prijavljivanje PDV-a i da je u julu stiglo 5.800 takvih prijava, odnosno oko 5,5 posto, što nije na očekivanom nivou.

"Još se bavimo edukacijom poreskih obveznika da im pokažemo kako je mnogo lakše kada uđu u taj sistem", napomenuo je on ističući da najveći procenat elektronskih prijava stiže iz Stare Pazove što je, verovatno, pokazatelj da tamo postoji neki dobar računovođa koji predaje te elektronske prijave.

Izvor: Tanjug


 
Joomla templates by a4joomla