Baner
Baner
Kalkulator za preduzetnike
E-Izdavaštvo - Autorski članci
Napisao Ljubiša Lazarević   
sreda, 19 novembar 2014 12:00

Obaveštavamo posetioce da je na ovom sajtu objavljen novi Kalkulator za preduzetnike.

Namena kalkulatora je da pomogne preduzetnicima da bolje razumeju oporezivanje i time da donose bolje odluke u poslovanju. Tokom 2013. i 2014. godine izvršene su izmene poreskih propisa koje se tiču oporezivanja preduzetnika. Navešćemo samo neke od tih promena:

Opširnije...
 
Kako se vrši isplata plata od 1. marta 2014. godine?
E-Izdavaštvo - Autorski članci
Napisao Ljubiša Lazarević   
utorak, 18 februar 2014 10:37

Sistem objedinjene naplate poreza i doprinosa punu primenu ima tek od 1. marta 2014. godine. Do tada važi tzv. prelazni režim u kojem se plate i ostala primanja fizičkih lica na koja se plaća porez po odbitku, isplaćuju na stari način, dok je predaja poreskih prijava dupla. Odnosno poreske prijave se predaju u papirnom obliku, ali se podnose i pripadajuće poreske prijave u elektronskoj formi do kraja tekućeg meseca.

Možda je upravo ovaj nametnuti dupli posao za knjigovođe i doveo do toga da se u informacioni sistem Poreske uprave sliva manje elektronskih poreskih prijava nego što je očekivano. Mi se u kancelariji šalimo da je na delu tihi štrajk knjigovođa. Ali naravno da je posredi nešto drugo. Naime, nelogično je očekivati da će knjigvođe sa oduševljenjem dočekati i sprovoditi takve promene za koje sami državni službenici kažu da su veće nego prilikom uvođenja PDV-a. I to u dva meseca koja u zbiru imaju najmanje dana (januar i februar), u kojima ima 7 dana državnih praznika i 16 dana vikenda, kada se sređuju popisne liste, usaglašavaju stanja sa partnerima i poreskim organima i priprema godišnji finansijski izveštaj i još niz “sitnih” poslova.

Opširnije...
 
Elektronski potpis – da li je vreme da imate svoj?
E-Izdavaštvo - Autorski članci
Napisao Ljubiša Lazarević   
ponedeljak, 05 avgust 2013 15:25

Pitanje dato u naslovu ovog teksta odnosi se pre svega na računovođe i knjigovođe. Odgovor, kao i uvek, zavisi od više činilaca i jedino ga vi sebi možete dati. Namera mog pisanja je da vam pomognem, i stoga ću vam odmah, na početku reći da je to vreme došlo.

Iako je čitav članak posvećen računovođama, preporučujem da ga pročitaju i vlasnici i direktori mikro i malih preduzeća i preduzetnici. Doduše, preporučujem i tebi, dragi čitaoče / čitateljko da pročitaš ovaj tekst, iako nisi ni jedan / jedna od gore navedenih, jer mislim da je dobro znati kako srpska državna uprava povezuje, uvezuje i ukršta poslovne i lične podatke.

Opširnije...
 
Opterećenost neto plate porezom i doprinosima 2013. godine
E-Izdavaštvo - Autorski članci
Napisao Ljubiša Lazarević   
četvrtak, 30 maj 2013 13:17

Od danas, 30.05.2013. godine se primenjuje novi obračun poreza i doprinosa na zarade. Izmene propisa doneće, slobodno se može reći, zanemarljive, uštede poslodavcima. Veću uštedu doneće dugo najavljivana izmena propisa kojima se predviđa uplata nameta na jedan račun, umesto na više desetina računa.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 4
Joomla templates by a4joomla