Банер
Банер
Калкулатор за предузетнике
Е-Издаваштво - Ауторски чланци
Аутор текста Љубиша Лазаревић   
среда, 19 новембар 2014 12:00

Обавештавамо посетиоце да је на овом сајту објављен нови Калкулатор за предузетнике.

Намена калкулатора је да помогне предузетницима да боље разумеју опорезивање и тиме да доносе боље одлуке у пословању. Током 2013. и 2014. године извршене су измене пореских прописа које се тичу опорезивања предузетника. Навешћемо само неке од тих промена:

Опширније...
 
Како се врши исплата плата од 1. марта 2014. године?
Е-Издаваштво - Ауторски чланци
Аутор текста Љубиша Лазаревић   
уторак, 18 фебруар 2014 10:37

Систем обједињене наплате пореза и доприноса пуну примену има тек од 1. марта 2014. године. До тада важи тзв. прелазни режим у којем се плате и остала примања физичких лица на која се плаћа порез по одбитку, исплаћују на стари начин, док је предаја пореских пријава дупла. Односно пореске пријаве се предају у папирном облику, али се подносе и припадајуће пореске пријаве у електронској форми до краја текућег месеца.

Можда је управо овај наметнути дупли посао за књиговође и довео до тога да се у информациони систем Пореске управе слива мање електронских пореских пријава него што је очекивано. Ми се у канцеларији шалимо да је на делу тихи штрајк књиговођа. Али наравно да је посреди нешто друго. Наиме, нелогично је очекивати да ће књигвође са одушевљењем дочекати и спроводити такве промене за које сами државни службеници кажу да су веће него приликом увођења ПДВ-а. И то у два месеца која у збиру имају најмање дана (јануар и фебруар), у којима има 7 дана државних празника и 16 дана викенда, када се сређују пописне листе, усаглашавају стања са партнерима и пореским органима и припрема годишњи финансијски извештај и још низ “ситних” послова.

Опширније...
 
Електронски потпис – да ли је време да имате свој?
Е-Издаваштво - Ауторски чланци
Аутор текста Љубиша Лазаревић   
понедељак, 05 август 2013 15:25

Питање дато у наслову овог текста односи се пре свега на рачуновође и књиговође. Одговор, као и увек, зависи од више чинилаца и једино га ви себи можете дати. Намера мог писања је да вам помогнем, и стога ћу вам одмах, на почетку рећи да је то време дошло.

Иако је читав чланак посвећен рачуновођама, препоручујем да га прочитају и власници и директори микро и малих предузећа и предузетници. Додуше, препоручујем и теби, драги читаоче / читатељко да прочиташ овај текст, иако ниси ни један / једна од горе наведених, јер мислим да је добро знати како српска државна управа повезује, увезује и укршта пословне и личне податке.

Опширније...
 
Оптерећеност нето плате порезом и доприносима 2013. године
Е-Издаваштво - Ауторски чланци
Аутор текста Љубиша Лазаревић   
четвртак, 30 мај 2013 13:17

Од данас, 30.05.2013. године се примењује нови обрачун пореза и доприноса на зараде. Измене прописа донеће, слободно се може рећи, занемарљиве, уштеде послодавцима. Већу уштеду донеће дуго најављивана измена прописа којима се предвиђа уплата намета на један рачун, уместо на више десетина рачуна.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 4
Јоомла templateс бy а4јоомла