Банер
Банер
Електронски каталог за улагаче из дијаспоре – Министарство вера и дијаспоре ПДФ Штампа Ел. пошта
Вести
четвртак, 05 мај 2011 09:53

Вест преузета са званичног сајта Министарства вера и дијаспоре.

Министарство вера и дијаспоре израдило је електронски каталог за улагаче из дијаспоре са понудом 193 конкретна инвестициона пројекта из 68 општина и градова. Каталог је расположив за прегледање на интернету и садржи преглед конкретних пројеката по општинама, са подацима за контакт (адреса, број телефона и е-маил особе за комуникацију) и друге податке.

Електронски каталог за улагаче из дијаспоре је доступан на овом линку.

Према евиденцији Светске банке приходи Србије  од девизних дознака  дијаспоре од 2000. до 2010.године износили су укупно чак 42,96 милијарди долара, а Србија је према званичним подацима  Агенције за страна улагања и промоцију извоза, у првој деценији овог века привукла 21,15 милијарди долара директних страних инвестиција. Дакле дупло је већи финансијски прилив од дијаспоре него од страних инвеститора.

Срђан Срећковић, министар вера и  дијаспоре  каже да је од 2000. до данас дијаспора директно инвестирала у српску економију 550 милиона долара и оснивањем малих и средњих предузећа запослила око 25.000 људи.

Срећковић је истакао и да чињеница да је престижна награда Агенције за страна улагања и промоцију извоза за најбољи извозни производ у прошлој години припала фирми за производњу лаких летелица из Краљева, чији су власници управо повратници из дијаспоре, што  показује да се ствари крећу на боље.

Министар сматра да је још увек спора и недовољно ажурна администрација  највећа препрека у привлачењу свих инвеститора, па и оних нашег порекла за које је кључна реч поверење које се полако и  мукотрпно се поново враћа.

Срећковић каже да Министарство вера и дијаспоре израдило је електронски каталог за улагаче из дијаспоре са понудом 193 конкретна инвестициона пројекта из 68 општина и градова. Овакав технолошки најсавременији начин комуникације наишао је на одобравање пословне дијаспоре, али се очекујују и  контакте  са њиховим партнерима,странцима. Данас инвеститори не долазе сами. За њих се морамо борити, јер је инвестициони капитал ограничен, а нама је неопходан. Ово је први пут да је неки државни орган објединио на једном месту много конкретних и разрађених инвестиционих пројеката. Нудимо све потребне информације, контакте у локалној самоуправи. Највише пројеката, 40,6 одсто, нуди се за улагања у туризму, 20,3 одсто у индустријске зоне, 18,7 у инфраструктуру.

Министар је нагласио да ће министарство вера и дијаспоре наставити  да  обавештава наше људе у расејању о могућностима улагања и привређивања у Србији,каже да  је сваки појединачни инвеститор  важан и да ће се министарство свакоме непосредно обраћати с намером да се што брже остварују  идеје и пројекти. Срећковић је рекао и да очекује да ће економска дипломатија усмерена на све потенцијалне улагаче веома брзо постати један од кључних елемената наше државне политике.

 
Јоомла templateс бy а4јоомла