Банер
Банер
Нелегалне платформе за израду софтвера на "мети" пореских органа
Вести
среда, 22 јун 2011 08:39

Извор: Press-online, Тањуг, Београд, 19. 06. 2011.

Вредност извоза софтвера из Србије у 2010. достигла је 70 милиона евра, али софтверске компаније остваре вишеструке девизне приливе по основу извоза софтвера нелегалним путем и то је један од већих проблема који треба да се реши у наредном периоду.

Помоћник директора Пореске управе (ПУ) Дејан Видојевић је на конференцији о електронским видовима пословања протекле седмице у ПКС указао да је ПУ значајно повећала контролу рада софтверских компанија и да додатно ради на промоцији легалног пословања, али је и закључио да домаће софтверске компаније нису довољно укључене у ту акцију.

"Имамо много домаћих произвођача софтвера који некакав софтвер производе и продају, али платформе на којима се налазе ти софтвери нису легалне и то је један од можда највећих проблема у овом тренутку", казао је Видојевић.

Видојевић је оценио да софтвер, када се упореди са другим индустријским гранама, "може да буде најбољи извозни производ Србије".

Помоћник диркетора ПУ је навео да је значајно боља ситуација када је реч о повећању наплате пореза на додату вредност (ПДВ) од продаје компјутера и софтвера у Србији, о чему говори и податак да је у априлу ове године у односу на април 2010 приход повећан за око 30 процената.

Директор Центра за информатику и електронско пословање ПКС Ђуро Војновић је указао да се нелегалан извоз софтвера дешава због законске регулативе која дестимулативно делује на софтверску производњу.

Војновић тврди да је поменутих 70 милиона евра остварених од извоза софтвера у прошлој години, свега 40 одсто од онога што је стварно извезено.

"На жалост, компаније су принуђене да се сналазе на различите начине", казао је Војновић и нагласио да партнери из иностранства често не желе да да софтвер добију путем увеженог ЦД са нарезаним софтвером, са свом пратећом царинском документацијом.

Због тога домаће компаније често оснивају компаније у иностранству, склопе уговор са партнером, новац остане тамо и то је познат проблем са којим се софтверска индустрија у Србији сусреће, нагласио је он.

Војновић је навео пример компаније која је извезла софтвер, није имала царинске документе као доказ да је извоз обављен и након тога је била затворена.

У питању је компанија која је регуларно регистрована у Србији, посао је добила преко интернета, одрадила га, потписала уговор и добила девизни прилив на основу тог уговора.

Та компанија је чак регуларно пријавила тај прилив Народној банци Србије, али су већ следећег дана "на вратима" имали финансијску полицију у контроли.

Финансијска полиција је тражила доказ да је софтвер извезен, али у компанији нису имали доказе и фирма је затворена, закључио је Војновић.

 
Јоомла templateс бy а4јоомла