Банер
Банер
Завршен процес пререгистрације удружења
Вести
среда, 17 август 2011 14:35

Извор: Влада Републике Србије

Београд, 16. август 2011. године – Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Милан Марковић саопштио је данас да је у складу са Законом о удружењима у Србији до сада пререгистровано 10.549, а основано 4.317 нових удружења грађана.

Марковић је на конференцији за новинаре, одржаној поводом завршетка процеса пререгистрације и уписа свих постојећих удружења грађана у јединствени електронски Регистар удружења, истакао да је тај поступак спроведен професионално.

Посао регистрације сада је знатно олакшан и убрзан, будући да је за вођење тог поступка сада надлежна Агенција за привредне регистре (АПР), која води и електронски Регистар удружења, оценио је министар.

Он је подсетио на то да су се пре успостављања електронског Регистра домаћа удружења водила у Министарству за државну управу и локалну самоуправу и Министарству унутрашњих послова, док регистар страних удружења није ни постојао.

Србија је, како је напоменуо, међу земљама које су последње донеле Закон о удружењима, али сада има један од најбољих законских аката у окружењу.

Директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић нагласио је да је процедура регистрације сада једноставнија и да се све може обавити на једном месту.

Обрадовић је подсетио на то да АПР води регистар домаћих и страних удружења од 22. октобра 2009. године, док су домаћа удружења и савези грађана имали законски рок од 18 месеци да ускладе своју документацију са новим Законом о удружењима, као и да поднесу регистрациону пријаву за усклађивање у АПР-у.

Из Регистра су избрисане 16.982 друштвене организације, удружења грађана или савеза јер нису поднели поменуту пријаву у законском року, прецизирао је он и додао да се тренутно обрађује још 2.300 пријава код којих се очекује допуна документације.

Директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије Ивана Ћирковић објаснила је да су сада доступне информације о томе које врсте удружења постоје, на који начин раде и слично.

Она је оценила да ће те информације бити од велике помоћи у сагледавању рада невладиног сектора у једном великом истраживању, чије је спровођење планирано у наредном периоду.

Директор удружења "Грађанске иницијативе" Миљенко Дерета истакао је да је то удружење учествовало у свим фазама израде Закона о удружењима, чије је доношење било веома важно.

 
Јоомла templateс бy а4јоомла