Банер
Банер
Криза смањила број обвезника ПДВ-а
Вести
четвртак, 25 август 2011 13:25

Извор: НИН / Б92 биз

Београд -- Од почетка 2008. до краја прошле године број обвезника пореза на додату вредност (ПДВ) смањен је за више од 27.000, потврдила је за НИН Пореска управа Србије.

У 2008. је из система ПДВ-а изашло 6.703 привредних субјеката, годину дана касније још 10.750, а лане 9.548 фирми.

То значи да те фирме немају већи укупан приход од 3.330 евра месечно.

Иако излазак из система ПДВ-а не мора аутоматски да значи и пад прихода у државну касу, Милица Бисић, професорка јавних финансија на ФЕФА, каже да је то јасан индикатор све тежих услова пословања у Србији.

Све је већи број фирми које не могу да ’добаце’ ни до прихода од четири милиона динара или око 40.000 евра годишње. С једне стране, то је последица пада куповне моћи и потрошње становништва, а са друге повећаног рада ’на црно’, јер чим се изда рачун одмах се плаћа ПДВ, а на наплату испоручене робе се понекад чека и дуже од пола године“, објашњава Бисић.

Она као додатни разлог за гашење фирми наводи све већи број такси, чија висина не зависи од економске снаге. Такве фиксне накнаде убијају мале фирме, које не могу да издрже толики терет, упозорава Милица Бисић.

Финансијски експерти објашњавају да у настојању да избегну све веће намете многи из легалне прелазе у сиву зону. Неки отварају „сродне“ фирме, јер је то најлакши начин за избегавање ПДВ-а.

 
Јоомла templateс бy а4јоомла