Банер
Банер
Две опције пред привредом - сива зона или затварање фирми
Вести
четвртак, 01 септембар 2011 19:15

Извор: Бета / Б92 биз

Београд -- Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин сматра да није реално очекивати да се реформа пореза на зараде спроведе у мандату ове владе.

Захтев Привредне коморе Србије је, како је рекао Бугарин, да пореска реформа, која би могла бити спроведена следеће године, буде стимулативна за привреднике, што би допринело смањењу пословања у "сивој зони".

Будући да је од октобра 2008. године, када је било 1.995.000 запослених, без посла је остало 239.000 људи, Бугарин је предложио да Влада Србије предузме мере којима че бити подстицано запошљавање и извоз.

Коментаришући најаву Владе Србије да ће од септембра донети уредбу којом ће рокови плаћања бити ограничени на 45 до 60 дана, Кнежевић је казао да у уређеним државама није могуће дуговати држави, али није могуће ни да држава дугује привреди.

Он је казао да у буџету Србије нема новца за отплату дуга и да је најава Владе "шминкање мртваца".

 

Председник Асоцијације малих и средњих предузећа Милан Кнежевић оценио је да је најава смањења опште стопе пореза на зараде "лаж орочена на годину дана и јефтина политичка естрада".

Асоцијација, предлаже да се порези и доприноси на плате до 30.000 динара смање на 40 одсто, чиме би се постигла "социјална прогресивност".

"Треба да се уједначе плате реалног сектора са зарадама у јавном сектору које су дупло веће", казао је Кнежевић и додао да тих разлика у платама, какве су у Србији, нема нигде у свету.

Према његовим речима, "стабилизацијом пореза стабилизују се и постојећа радна места, а онда може да се рачуна и на нова запошљавања". Он наглашава да како је кренуло, без посла ће остати јођ 100 000 радника.

“У садашњим условима привреда има две опције - или бежање у сиву зону или затварање фирми", упозорио је Кнежевић.

 
Јоомла templateс бy а4јоомла